Tuesday, August 31, 2010

Ya Allah.....

Dicoretkan oleh sephia sophia pada Tuesday, August 31, 2010 4 orang berkata-kata Links to this post
Sedihku sakitku ku terima
Ku rela ku pasrah jalanku
Ini suratan aku dicoba
Demi rahmat-Mu ku memohon
Yaa Allah redhai ketulusan hati
Yaa Allah beri aku ketabahan
Yaa Allah aku sanggup berkorban
Demi rahmat-Mu Yaa Allah



Masa aku tulis ni aku rs nk nangis..xtau nape, cm ade smthing yg wt aku rs sedih. aku xde kwn plg rapat cm yg korang ade. aku xde pakwe cm yg korang ade, yg leh dengar segala-galanya, hadir bile korang kesunyian, hadir bile korang terasa nk cerita smthing, hadir bile korang dlm kesedihan. ade perkara kita segan nk cite kt mak, kt family. kadang2 aku rs sgt keseorangan. hanya pd Allah la tmpat aku bergantung, tmpat aku meluah perasaan. setiap kali lepas solat, aku akn menangis sorang2 ats sejadah. kalo korang cite kesedihan dgn pakwe or kawan plg rapat, aku plak bercerita sorang2 ats sejadah. kdg2 kalo ade orang, aku cite dlm hati je...kalo air mata korang ade org tlg usapkan, air mata aku yg mengalir hanya membasahi telekung. kdg2 aku kuat, kdg2 aku lemah. skang blog ni dh jd diari baru aku. tp ni pn x sume perkara aku leh cite kt sini...kdg2 rs nk kawen je sbb hanya pd suami aku leh luah segala-galanya. tp bile fikir2 lek, kdg2 aku takut nk kawen sbb takut suami menduakan aku..seumur hidup aku, x penah terlintas lgsg yg aku akn bermadu. sbb 2 aku takut sgt....aku selalu berdoa supaya dapat suami yg takkan madukan aku, sbb aku x kuat..ya Allah, Engkau lah yg Maha Mengetahui segalanya, berilah ketabahan kpd hambaMu ini.

kibarkan jalur gemilang

Dicoretkan oleh sephia sophia pada Tuesday, August 31, 2010 0 orang berkata-kata Links to this post

Merahmu bara semangat waja
Putihmu bersih budi pekerti
Kuning berdaulat payung negara
Biru perpaduan kami semua

Puncak dunia telah kau tawan
Lautan luas telah kau redah
Membawa semangat jiwa merdeka
Semarak jaya kami warganya

Empat belas melintang jalurnya
Semua negeri dalam Malaysia
Satu suara satu semangat
Itu sumpah warga berdaulat

Jalur gemilang... di bawah naunganmu
Jalur gemilang... kami semua bersatu
Perpaduan ketaatan
Amalan murni rakyat Malaysia

Jalur gemilang... megah kami terasa
Jalur gemilang... kibarkanlah wawasan
Merah putih biru kuning
Jalur semangat kami semua

Berkibarlah
Berkibarlah
Berkibarlah

Jalur gemilang



jalur gemilang yg ade tugu negara


bendera skema


 comel x budak ni?bersama2 jalur gemilang, hehe..


kat tempat aku ni pun ade sambutan merdeka gak. nak pegi tp hari rabu ade test plak, dh la tak study lg, wuwuwu....dr bilik bleh dengar bunyi bunga api la, mercun la, best2. aku mmg suka pegi menyemak kt tengah2 org ramai ni, hehe..tp kalo ramai sgt sesak nafas gak aku. ok guys, selamat menyambut hari kemerdekaan tau,hehe..
 
HAPPY INDEPENDENT'S DAY!!

Thursday, August 26, 2010

budak kecik yg naif

Dicoretkan oleh sephia sophia pada Thursday, August 26, 2010 1 orang berkata-kata Links to this post
sapa suka mencarut?angkat tangan..ops!hehe..aku kn, aku kn, aku bkn jenis mencarut kalau korang nk tau. kalau nk tau la..xnak tau xpe..maybe sebab mak aku dah didik sejak kecik kot. masa kecik2 dulu mak slalu cakap mcm ni "jangan mencarut, nnt msuk neraka". so aku pn cam takut la nk cakap carut kat orang ni. 

nak dijadikan kisah, ms aku berumur 11 tahun (means darjah 5 rasanya ms tu, huhu), aku selalu dgr org sebut perkataan "babi". balik umah tu aku cerita la kt mak psl kawan2 aku tu dan bertanya, cakap "babi" tu berdosa tak? terus mak aku tegah, "berdosa, jgn sebut lg perkataan tu". sejak tu aku x sebut la perkataan b*** sbb xnak masuk neraka, hehe....tiba-tiba, tiba-tiba  satu hari tu ms aku tgh blaja kelas Bahasa Melayu a.k.a BM, ada perkataan b*** dlm satu ayat. contoh ayat, "Ali terlanggar seekor babi lalu kemalangan". cikgu plak suh aku baca. aku pn baca la....

cikgu : eda, cuba kamu baca ayat ni.
aku : baik cikgu. "Ali terlanggar seekor khinzir lalu kemalangan".
cikgu : eda, kamu tgh bhsa melayu ke bhsa arab? kenapa sebut khinzir? sebut je babi.

aku tergamam gila ms tu sbb cikgu suh aku mencarut??aku ingat yg mak kata jgn sebut b***, nt dosa. sbb tu aku tukar sebut khinzir. balik umah tu terus aku cari mak..

aku : mak, mak td kn kt sekolah cikgu suh akak sebut babi mak.
mak : eh tak kan la cikgu suh. cikgu ckp cmne?

aku pn cerita la ape yg jd kt kelas td...tiba2 mak aku gelak dan berkata (skema la plak,haha), babi tu sejenis haiwan, haiwan yg hina. sebut bg tujuan belajar xpe, tp jgn ckp kt kawan2 or panggil kwn dgn panggilan tu. mcm tu la bru berdosa. owh...baru aku phm, hahaha..

sampai skang kalau aku teringat peristiwa tu msti aku gelak sorang2, hahahahahaha..sgt2 x bleh lupa. yela budak kecik lg, x bape nk phm org ckp. ape yg kita dengar, tu la yg kita ikot. tapi sampai skang mmg aku x cakap la perkataan tu kt org sbb aku tau x elok. penah gak org ckp mnde tu kt aku, aku nangis gila2 ms tu, sedih la sbb dia samakan aku ngn haiwan tu, waaa!!! selama hidup 21 thn ni, tu la skali org ckp aku b***, hehe..best kn? maknenye org jarang nk marah kt aku, huhuhu... tu yg aku dgr la, xtau la kot2 belakang aku ade gak org ckp mcm tu kt aku kn. so pesanan aku tuk semua, hentikan la perbuatan suka mencarut pd org lain sbb x elok pn...huhu.       

Wednesday, August 25, 2010

cinta ~~

Dicoretkan oleh sephia sophia pada Wednesday, August 25, 2010 0 orang berkata-kata Links to this post
Ya Allah, jika aku jatuh cinta,
 cintakanlah aku pada seseorang yang melabuhkan cintanya padaMu,
 agar bertambah kekuatanku untuk menyintaiMu. 

Ya Muhaimin, jika aku jatuh cinta, jagalah cintaku padanya
 agar tidak melebihi cintaku padaMu.

 Ya Rabbana, jika aku jatuh hati, jagalah hatiku padanya
 agar tidak berpaling daripadaMu.

 Ya Rabbul Izzati, jika aku rindu, rindukanlah aku pada seseorang yang merindui jihad dan syahid di jalanMu.

 Ya Allah, jika aku rindu, jagalah rinduku padanya
 agar tidak lalai aku merindui syurgaMu. 

Ya Allah, jika aku menikmati cinta kekasihMu,
 janganlah kenikmatan itu melebihi kenikmatan indahnya bermunajat di sepertiga malam terakhirMu.

 Ya Allah, jika aku jatuh hati pada kekasihMu,
janganlah biarkan aku tertatih dan terjatuh dalam perjalanan panjang menyeru manusia kepadaMu.

 Ya Allah, jika Kau halalkan aku merindui kekasihMu,
 jangan biarkan aku melampaui batas sehingga terlupa pada kasihMu yang hakiki dan abadi.


credit to him =)




Thursday, August 19, 2010

lif yg gila

Dicoretkan oleh sephia sophia pada Thursday, August 19, 2010 0 orang berkata-kata Links to this post
bila hari rabu, cam biase la lepas klas maths kne g klas BI plak..aku ngn klasmat pmpn yang lain x same klas ngn klasmat boys ms BI ni sbb kitorg dftar lmbat. so terpakse la msuk klas bdk elektronik...dipendekkan cerita, ms nk pegi klas maths ni kne trun lif (padahal bleh je trun tangge tp mengade2 kn, hihihi)..so kitorang naik la lif dr tingkat 13 nk trun tingkat 7. dlm lif tu ade 7 pmpn (kitorg la) dan 2 boys..pas pintu lif tu tutup je, tetibe die xnk gerak! kitorg dh cuak gile dh..bape minit kemudian, pintu tu terbukak sket n laki 2 org td tu terus kua tggalkn kitorg terkapai2 dlm lif (huh! tak gentle lgsg)..sbbnye bile 2 org mamat tu dh kua, elok je lif tu tertutup balek...mmg dh cuak gile dlm tu. beberapa minit kemudian, tetiba je lif tu gerak sndri. tp kn, tp kn lawak giler! sbbnya die gerak dari tingkat 13 turun tingkat 4, pintu x terbuka, n then die naik tingkat 9 plak, x terbukak lg, n then trun tgkat 7, bru la pintu lif tu terbukak...ms lif turun naik turun naik 2, kitorg dh bantai gelak kt dlm tu dh. rs cam pegi jalan2 je,hahahah...x phm tul ngn lif. aku dh smpai nk muntah sbb gelak byk sgt..serius mmg x bleh lupa la peristiwa tu..mmg akan lekat dlm kepala otak aku ni. pasni serius aku xnk naik lif sorang2!

Monday, August 16, 2010

camne ni?

Dicoretkan oleh sephia sophia pada Monday, August 16, 2010 0 orang berkata-kata
ok guys..arini nk share ngn korang, cmne eh nk update blog ni?hehehe..ni la akibatnye kalo mls nk meng"explore".aku bkn pe, slalu bz ngn keje2, asgmen2, tutorial2 yg lecturer bg..blog aku je yg x lawa ni,huhuhu...nk baca pn bosan je rase. bkn korang je rs, aku pn terasa kebosanannye ni.

dh la pagi tadi kena berdiri sbb dtg kelas lmbt (i tak sengaja tau)..smlm baru je citer kat mak budak perempuan kelas ni x penah kne berdiri lg, sume bdk laki je kne. skali arini terlewat masuk plak, sume girls plak 2 kecuali sorang, malu2 =]..yg sorang ni x kena sbb die dduk luar. kami berenam ni dduk kolej. sorang lmbt sume lmbt la. disebabkan aku ni bdk engineering, so cam biasa la klasmate boys yg ramai. drpd 34 org tu, girls 7 org je termasuk la aku. nsb baik kne berdiri ramai2, xla malu sgt,huhu...ha ni la antara kwn2 aku yg sme klas ngn aku kt uitm shah alam ni...
yg tdung hitam ni je, yg tudung corak2 tu x sme klas ngn aku dh..sob3..


sume ni klasmate aku except yg tdung corak2 tu, huhu


baju pink ngn hijau tu je klasmat aku


sebenarnya ade lg sorang tp aku cam xde gmbr die plak..gmbr2 bru sem ni sume xde kat aku. so nanti2 la aku upload pic die plak ye,hehe..korang kne kenal sbb kwn2 aku sume comel2,huhu...
aku dah lari topik ni...patutnye nk blaja update blog bg nmpk lawa sket. tp xpe la, tak msuk exam pn...aku blaja sket2 la.

Thursday, August 12, 2010

budak baru blaja

Dicoretkan oleh sephia sophia pada Thursday, August 12, 2010 0 orang berkata-kata Links to this post
hehehehe tadaa!!!aku bdk baru dlm ni...tgk kwn2 aku nye blog cm best plak an.leh share2 cite dlm ni..jgn kutuk2 blog bdk baru blaja ni tau, kalo salah tlg la tnjukkan ye,haha..slalu aku tgk blog org lain, comey2 je sume, tp aku x, aku biase je..so jgn pinggirkan aku tau.walaupun aku x comey, tp aku baik gak =)
kne la ckp mcm 2 sbb bak kta org, kata2 itu adalah satu doa.bile aku ckp aku baik, nt lama2 aku jd baik la,kn?
hehe ok sbnrnye aku nk gi blaja ni, so jmpe lg ye..tata~~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

sephiasophia =) Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review