Thursday, February 28, 2013

tanam niat yang betul sebelum memilih

Dicoretkan oleh sephia sophia pada Thursday, February 28, 2013 2 orang berkata-kata Links to this post


Semua pihak ada silapnya..takde yang betul 100%, takde yang benar 100%. Manusia memang selalu buat silap. Tapi nak tak nak, kita harus tetap kena memilih gak. Jadi pilih la yang terang-terang menyokong islam. Walaupun kita tak tahu niat di hatinya mungkin berbeza. Kalau berbeza, itu urusan dia dengan Allah. Jangan disokong pihak yang terang-terang permainkan islam. Kelak kita akan ditanya, kenapa kau memilih dia? Kalau difikir-fikirkan balek, sungguh banyak kekuasaan Allah yang kita dah nampak. Antaranya:-

1. Negeri yang selalu dikutuk, dihina, dikatakan takde kemajuan, mundur. Tengok sekarang lombong emas dijumpai di negeri tersebut. Allah tu Maha Berkuasa, Maha Mengetahui. Sekelip mata je ada kalau Dia nak bagi.

2. Dia dituduh dengan macam-macam kesalahan. Bila masuk mahkamah, takde satu tu pun tuduhan tu yang benar. Keputusannya, dia terlepas dari semua tuduhan tu. Allah lebih Mengetahui.

Yang penting, niat kita. Saya tak memaksa anda memilih mana-mana pihak untuk memimpin. Saya pun tak tahu mana yang benar, mana yang salah. Yang saya tahu, semua pihak ada buat silap, malah saya sendiri. Tapi fikir sejenak, kenapa anda memilih dia sebagai pemimpin? Adakah kerana percaya pihak tu boleh mempertahankan islam, atau percaya pihak tu boleh mempertahankan kemajuan negara? Think about it..:)

Sunday, February 24, 2013

perumpamaan yang simple.

Dicoretkan oleh sephia sophia pada Sunday, February 24, 2013 2 orang berkata-kata Links to this post
perumpamaan yang simple.

Sebenarnya saya konfius bila orang cakap beribadat tu biar ikhlas kerana Allah, jangan sebab nak kan syurga  je.. jangan sebab nak kan pahala je. Tapi, bukan ke kita beribadat, kita berbuat baik sebab nak kan pahala? Bila dapat pahala, baru dapat masuk syurga. Bila dapat masuk syurga, baru dapat jumpa Allah swt.. kan? Apa yang dimaksudkan dengan ikhlas tu?

Then saya dah dapat jawapan. Bayangkan kalau seseorang buat baik dengan awak, hanya sebab nak kan kereta or rumah yang awak dah janjikan. Awak marah tak? Buat baik dengan awak hanya sebab nakkan sesuatu yang ada pada awak, bukan sebab nak bersama-sama awak. Marah tak?

Jadi macam tu jugak la dengan kita. Kalau kita beribadat hanya kerana nakkan syurga yang dah dijanjikan, dah terpesong la niat tu. Jadi, berbuat baik la kerana nak dekatkan diri dengan Allah, nak dapatkan keredhaanNya, nak kan keampunanNya, nak berada di sisiNya.. :)


p/s: terima kasih awak =)




dugaan buat saudara baru, Adam Corrie.

Dicoretkan oleh sephia sophia pada Sunday, February 24, 2013 0 orang berkata-kata Links to this post

Macam ni ke layanan yang diberi kepada saudara baru kita? 





Bersabarlah wahai sahabat. Sesungguhnya Allah lebih mengetahui. Jangan la terlalu racist.. tak bawa ke syurga pun bangsa tu. Yang ditanya nanti adalah agama, bukan bangsa. Kalau betul pun dia berniat tak baik, siapa kita nak menilai? Tapi insyaAllah, saudara baru ni memang ikhlas memeluk islam. Memeluk islam kerana Allah.




p/s: Sejak dia belum peluk islam lagi, saya memang dah suka tengok dia, muka menyenangkan hati. Alhamdulillah bertambah lagi saudara baru. :)



Friday, February 22, 2013

jadi bidan terjun masak kari ikan, tapi takde resepi.

Dicoretkan oleh sephia sophia pada Friday, February 22, 2013 0 orang berkata-kata Links to this post
Harini saya masak lauk kari ikan. Dalam banyak-banyak lauk, lauk kari la yang paling saya kurang minat. Bila dah kurang minat, tentu la paling tak suka masak kan. Paling tak minat nak masak lauk kari la. Kalau tomyam ke, paprik ke, sambal ke, kicap ke, sup ke, ada la jugak saya tunjukkan minat nak masak. Patutnya mak yang masak lauk kari tu tadi..tapi disebabkan perut kak ipar dah sakit, nak keluar baby dah, maka emak pun menghantarnya ke hospital. Lalu saya dipertanggungjawabkan untuk masak lauk tersebut....gulp.

gambar pinjam dari google

Kari ni kalau salah masak, boleh buat sakit perut. Tu la yang mak cakap. Kalau masak tak betul, boleh buat orang keluar masuk tandas. Ha tu yang sey takutkan tu. Buek eh sey masak, sumo borobut tandas kang, nak jawab apo? Nayo den...tapi den masak la jugak. Ikut petua-petua yang mak bagi. Tumis kari sampai dah kaler gelap la, tunggu sampai pecah minyak la. Sey buat la semua tu. Dah siap. Sebelum hidang tu, tanya ayah dulu. 

"Ayah, ok tak lauk ni? Ke nak kena tambah air lagi, kot pekat sangat plak. Akak memang kureng sket masak kari ni.".
 "Tak pandai la kena belajar.", kata ayah sambil tersengih padaku.
 "Ok la tu. Dah, bawak luar, ayah nak makan."

Ha baru semangat sket nak masak kari lepas ni bila ayah kata ok. Tapi kan, untungnya la kalau dapat suami yang tak suka makan kari gak. Takyah la saya beriya sangat belajar masak kari. Sekadar tau pun cukup la wakaka. =)

Monday, February 18, 2013

kenang la jasa orang tua mu..

Dicoretkan oleh sephia sophia pada Monday, February 18, 2013 0 orang berkata-kata Links to this post
ihsan dari encik google


Masa awak belajar, awak minta laptop, minta henfon canggih. Awak kata susah la takde laptop, semua orang ada laptop. Semua orang buat assignment guna laptop sendiri je. Laptop tu penting. Henfon canggih boleh memudahkan kerja, boleh online. Sekarang buat kerja semua guna online.  Ayah bagi... ayah pun pakai nokia 3310 je.

Masa awak belajar, awak minta kereta, minta motor. Awak cakap kampus jauh la dari rumah sewa. Leceh naik bas tiap-tiap hari, kena berebut-rebut. Ayah bagi... ayah naik motor ex5 je pergi pekan.

Masa awak belajar, awak selalu sangat minta duit. Awak cakap, jadi student memang kena makan banyak. Kalau tak kenyang tak boleh belajar, tak boleh fokus. Ayah bagi duit banyak-banyak... ayah makan ikan kering je sebab nak jimat belanja.

Masa awak belajar, awak duduk rumah sewa yang boleh tahan mewah. Awak kata, duduk rumah kecik-kecik nanti sempit, nanti susah nak belajar. Ayah bagi... ayah duduk kat rumah kecik je. takpe, asalkan ada tempat berteduh.

Tapi pernah tak awak terfikir macam mana ayah nak dapatkan duit banyak-banyak tu nak support semua benda tu? Padahal awak tahu awak bukan keluarga orang berada. Besok kalau awak dah kerja, tak boleh bagi mak ayah duit tiap-tiap bulan, tak boleh support mak ayah, percaya la hidup awak takkan pernah senang.


p/s: hidup dalam rumah besar, makan mewah-mewah, pakai baju mahal berjenama, holiday sana holiday sini, tapi taknak pun ajak mak ayah. padahal dulu mak ayah tu la yang sanggup kerja dalam panas terik semata-mata nak sekolahkan awak je.

Friday, February 15, 2013

alkisah dalam flight

Dicoretkan oleh sephia sophia pada Friday, February 15, 2013 3 orang berkata-kata Links to this post


Marin sey nak poie sabah..
Sey naek kapal terobang kek airport nismilan iaitu KLIA..
Maso lam flight,
Sey teringek nak somayang asar..
Sey poie la kek tandas nak amik air semayang..tandas tu kocik jo..sey pulak dobok..
Tepakso la sey bukak pintu eh..
Maso sey nak basuh kaki sey tetibo datang seko pramugari ni..
Dimaki eh sey,
" Incik yang ensem, incik tak boleh basuh kaki cik dalam tu..nanti kototr la air lam tangki tu.."
Sey rilek dan tonang sobab kono control ensem dopan akak lawa ni
Sey dapek ideo nak ngaka an pramugari ni..
Sey tanyo beliau,
" Akak oo akak, lam sehari bapo kali akak basuh muko?? "
Akak pramugari yang lawa tu jawab,
" Biaso eh sokali tak pun duo kali..alak?"
Sey kuar ayat berapi bercampur kepodehan cili padi sey,

" Sey basuh kaki limo kali sohari maso amik air semayang kak.. so kaki sey laie bosih dari muko akak tu.."
Yess yess



p/s: copy paste dari wall facebook seseorang..hihi..






Saturday, February 9, 2013

8 nasihat untuk para lelaki

Dicoretkan oleh sephia sophia pada Saturday, February 09, 2013 0 orang berkata-kata Links to this post
1. Kakek berkata, hargai isterimu sebagaimana engkau menghargai ibumu, sebab isterimu juga seorang ibu dari anak-anakmu.

2. Jika marah boleh tidak berbicara dengan isterimu, tapi jangan bertengkar dengannya (membentaknya, mengatainya, memukulnya).

3. Jantung rumah adalah seorang isteri. Jika hati isteri mu tidak bahagia, maka seisi rumah akan tampak seperti neraka (tidak ada canda tawa, manja, perhatian). Maka sayangi isterimu agar dia bahagia dan kau akan merasa seperti di surga.

4. Besar atau kecil gajimu, seorang isteri tetap ingin diperhatikan. Dengan begitu, maka isterimu akan selalu menyambutmu pulang dengan kasih sayang.

5. 2 orang yang tinggal 1 atap (menikah) tidak perlu gengsi, bertingkah, siapa menang siapa kalah. Karena keduanya bukan untuk bertanding melainkan teman hidup selamanya.

6. Di luar banyak wanita idaman melebihi isterimu. Namun mereka mencintaimu atas dasar apa yang kamu punya sekarang, bukan apa adanya dirimu. Saat kamu menemukan masa sulit, maka wanita tersebut akan meninggalkanmu dan punya pria idaman lain di belakangmu.

7. Banyak isteri yang baik. Tapi di luar sana banyak pria yang ingin mempunyai isteri yang baik dan mereka tidak mendapatkannya. Mereka akan menawarkan perlindungan terhadap isterimu. Maka jangan biarkan isterimu meninggalkan rumah karena kesedihan, sebab ia akan sulit sekali untuk kembali.

8. Ajarkan anak laki-lakimu bagaimana berlaku terhadap ibunya, sehingga kelak mereka tahu bagaimana memperlakukan isterinya.

Friday, February 8, 2013

pengalaman kerja kat hotel 4 bintang

Dicoretkan oleh sephia sophia pada Friday, February 08, 2013 0 orang berkata-kata Links to this post
Weekend yang baru-baru ni saya ada buat kerja part time kat hotel, bahagian bauquet. Dua hari, sabtu ahad.  Saya tak pernah rasa kerja macam ni, tak tau la memang sume hotel macam tu ke tak kan, tapi yang pasti memang sangat penat!


ballroom hotel


Hari Sabtu.
Masuk kerja pukul 10 pagi, then terus buat kerja angkat-angkat pinggan mangkuk kotor atas meja tetamu. Biasa la kan kerja tu. Then pukul 12, event tu abis. Terus sambung kerja setting ballroom sebab malam tu ada event company cina. Terus buat kerja, non stop. Takpe, saya ok je buat kerja ni sebab kalau takde buat pape, rasa cam boring pulak takde kerja. Pukul 2, diorang suruh pegi makan. 2.45 dah kena ada dalam ballroom balek tuk sambung buat kerja. Ada masa 45 minit, sempat la saya pegi solat, pastu pegi makan. Ow, makanan disediakan tau kat dewan makan. So kalau lambat, memang tak dapat sebab dah tutup. Pukul 2.45, sambung buat kerja non stop. Event tu pukul 7.45. Biasa la, bila dah petang, banyak benda tak setting lagi, so agak kelam kabut sket. Mula la sume orang nak marah-marah. Yang jadi mangsa, kami. Buat je kerja nonstop sebab nak siap sebelum pukul 7. Pukul 7, settle. Pastu kami dibagi masa 25 minit, meaning 7.25 dah kena ada dalam ballroom, masa untuk makan. Masa tu, saya pegi solat Asar. 25 minit, dah tentu tak sempat makan sebab nak pegi surau pun take time. Tapi takpe, saya ok je sebab saya percaya Allah akan bagi kekuatan tuk buat kerja even tak makan pun. Lepas Maghrib, pergi serve orang. Setiap sorang dapat satu meja. Chinese food style, tahu je la macam mana kan, kena tukar satu-satu setiap hidangan. Ada 12 jenis makanan, maknanya 12 kali la kau ulang-alik keluar masuk dapur. Habis kerja, pukul 11. Tu pun ada budak yang sambung, kira overtime la. 13jam kerja nonstop.

Hari Ahad.
Masuk kerja pukul 8 pagi. Kami je yang datang pagi. Budak lain masuk petang. Buat kerja, setting ballroom non stop sampai pukul 4. Pukul 4 saya mintak izin jap nak pergi solat sebab kerja dah kurang. Sambung buat kerja, then pukul 6 pergi solat asar. Supposedly kami kerja sampai pukul 4 je sebab dah bagitau sebelum tu boleh kerja sampai petang je, sebab tu masuk awal pagi. Tapi disebabkan banyak lagi benda tak setting, tak sampai hati pulak nak tinggalkan. Hari ni event orang Melayu, event askar, so mula lambat sket la sebab nak solat Maghrib dulu. Tapi bila dah pukul 6, kerja pun dah kurang, kami mintak balek sebab dah penat sangat kerja dari pagi pukul 8. Mula-mula dia tak bagi, then kami minta dari bos besar OM (Operating Manager), terus dapat. Sebab dia saksi kami datang awal pagi tadi. Last-last punch pukul 8 malam. 12jam kerja nonstop.



Ok kat sini saya bukan nak mengumpat ke apa kan...kalau ada staf dari hotel tu yang terbaca blog ni, lagi bagus, boleh gak korang nak improve management especially masa ada event kat ballroom tu kan.

1. Patutnya dari awal mula kerja men'setting' lagi dah bahagi-bahagi kerja dan tahu apa nak kena buat. Bukannya setakat bagi arahan buat ni buat tu, then ada kerja yang terlepas pandang. Bila dah dekat masa event, baru perasan owh ni tak buat lagi, tu tak buat lagi. Kan dah kelam kabut.

2. Pekerja orang bawah macam kami ni pun manusia gak. Patutnya kena ada la masa makan yang betul, masa solat. Orang bawah bukan robot. Ni nak pegi toilet pun tak sempat.
3. Kena 'be nice' dengan semua orang. Memang kami orang bawah, tapi tak perlu nak panggil balaci kan. Kalau haritu kami semua boikot taknak kerja, terus balek je lepas makan, tak ke haru?
4. Tak semua orang atas macam tu. Bos besar yang OM tu ok je...ni yang bukan bos, tapi yang jadi leader kami buat kerja tu yang lebih-lebih.

5. Owh, saya dah check dekat internet, hotel ni hotel 4 bintang. Hotel 4 bintang memang takde waiter/waitress yang terlatih eh? Ada ke patut kitorang yang dah buat kerja dari pagi ni disuruh serve orang, jadi waiter/waitress. Dah la takde pengalaman langsung. Badan pun, tau je la kalau dah kerja dari pagi camne. Takde la, kalau korang, dah bayar mahal-mahal, tapi servis tak bagus, memang korang pun cam tak puas hati kan?

Mm tu je la..harap-harap hotel tu dapat tingkatkan pengurusan nya. Malu la hotel 4 bintang tapi pelanggan tak puas hati. Saya pulak yang malu.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

sephiasophia =) Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review