Sunday, January 29, 2012

sama tak?

Dicoretkan oleh sephia sophia pada Sunday, January 29, 2012 6 orang berkata-kata Links to this post
Wah baru saya tau saya ada kembar seiras rupanya.. kan orang cakap kita ada 7 muka yang sama kan? So saya dah jumpa seorang kembar saya, tu pun member yang bagitau.









Sama tak? Bak kata adik dan mak, ada la sikit kot... tang mata. Gigi konfem tak sama la kan *gigi dia rata*. Ok tang lain-lain tak nak cakap la. Rasanya, kembar ni ore Kelate, ore Pasir Mas. Den pulak oghang nogori.


Ok dah bye.

Friday, January 27, 2012

borak kosong

Dicoretkan oleh sephia sophia pada Friday, January 27, 2012 0 orang berkata-kata Links to this post
Subhanallah.. aku mencintainya
Subhanallah.. aku menyayanginya




Masa sekolah dulu, kalau cakap pasal cinta-cinta, kahwin-kahwin ni, orang akan cakap kita, gatal. Tapi bila dah umur macam ni, tu adalah perkara biasa. Allah dah kurniakan kita hati dan perasaan untuk berkasih sayang sesama makhluk. Lagipun kita memang dah dijadikan berpasangan, tinggal nak cari je.


Rasulullah bersabda : ".. Barang siapa diantara remaja berkahwin dalam usia muda, maka menangis lah syaitan . . Dan ia (syaitan) mengeluh : aduh celaka aku, agamanya telah terpelihara dari godaanku' .." [HR . Ibnu 'Addi]




Di Atas Satu Cinta

Dicoretkan oleh sephia sophia pada Friday, January 27, 2012 1 orang berkata-kata Links to this post




Thursday, January 19, 2012

Family Day 2011, very like it!

Dicoretkan oleh sephia sophia pada Thursday, January 19, 2012 0 orang berkata-kata
Wah best best and best..... saya baru balek dari holiday ni, Family Day kat Ismah Beach Resort, dekat dengan Pengkalan Balak. Ok sebenarnya Family Day ni sebulan yang lalu. Saya baru nak update sebab balik je dari holiday, terus final berderet .Sangat2 seronok sebab ni adalah Family Day yang pertama dalam keluarga besar kami, keluarga sebelah ayah. Yang paling seronoknya, semua sporting!

First day sampai, petang tu ada lawatan tengok tempat penternakan penyu. Malam, kami tengok slide gambar2 lama, zaman kami kecik-kecik dulu. Zaman mak-mak, ayah-ayah masa muda2 dulu, siyes kelakar gile.. 















Second day, pagi2 lagi kami dah bangun solat subuh berjemaah. Pastu kul 7 ada senam aerobik, siap bayar jurulatih tu... ha part ni memang kelakar gile, macam2 gaya ada. Bayangkan uncle2 and aunty2 yang selama ni saya tengok cam serius je.. orang berkerjaya la katakan, paham2 je la camne kan, hehe skema. Tetiba masa senam aerobik, masa sukaneka, ha kantoi sume hahaha...














Team paling awal kalah tarik tali ;)

Join budak-budak warm up jap ha..

Game ni only for married couple. Takpe, next family day saya boleh join haha.





Pagi dah layan sukaneka, petang kita layan volleyball pantai pulak..... team saya dapat no 2 hehe =) yang sebenarnya, perempuan ada 2 team je muahaha.












Then kami turut berpeluang tengok pelepasan anak-anak penyu. Orang tu bagitau kami bernasib baik datang masa ni sebab memang masa anak penyu berlepas. Ya Allah kalau korang dapat tengok anak penyu tu lari-lari cam berlumba, comel sangatt..


 Tolong la cakap anak penyu ni comel

 Lumba, lumba




Bila malam kedua menjelma, haa klimaks holiday. Ada barbeque, pertandingan karaoke (pasangan suami isteri wajib masuk), pakaian beragam kanak-kanak. Best sangat-sangat.. eh cabutan bertuah pun ada.






 MC yang berkaliber

Tengok, yang bawak anak pun ada... anak pun kena sporting la, jgn meragam plak time parents nyanyi haha

 First time tengok ayah nyanyi.. cam tak caya je. Dah nama suami isteri wajib masuk kan.

 Buat apa tu Dora?




Pagi besoknya adalah hari aktiviti bebas bagi semua.. apa lagi, mandi laut la. Mandi swimming pun jugak, menda dah ada kan. Then before sampai rumah, sempat singgah Bandaraya Melaka jap ;)






Tujuan Family Day adalah untuk mengeratkan silaturrahim sesama ahli keluarga.. so semua orang kena sporting la kan, tak leh nak segan-segan (tu yang saya pun bantai je la karaoke even tau akan kalah haha). Alhamdulillah, memang semua ahli sporting. Thats why la plan ni berjaya.. Cuba kalau semua orang malu2? Semua game tak nak join, tak best la kan. So harap hubungan kekeluargaan ni akan terus kekal dan semakin utuh, insyaAllah..



Monday, January 16, 2012

Malaysia bukan orang Melayu punya

Dicoretkan oleh sephia sophia pada Monday, January 16, 2012 0 orang berkata-kata Links to this post
Nak cakap sket je.. saya nak share satu video ni. Pertama kali saya tengok video ni, beristighfar jap.. kenapa manusia sanggup buat fitnah terhadap orang lain semata-mata nak menang? Tak kisah la menang pangkat ke, menang duit ke. Kenapa??


video


Nampak bebeno edit. Saya bukan pro Anwar Ibrahim, bukan jugak pro kerajaan. Saya tak suka sangat terlibat dalam politik. Tapi bila dah usia atas 21 tahun ni, saya tau saya ada tanggungjawab untuk memilih pemimpin. Jadi saya kena tahu semua. Dulu saya siap cakap dengan mak lagi, "Mak, akak tak nak mengundi langsung nanti sebab tak tahu nak pilih siapa. tak tahu siapa yang betul, siapa salah. Takut salah pilih."

Tepuk dada tanya selera lah.. leh klik link ni kalau nak baca komen-komen bawah video ni.




p/s: kalau jumpa video orang fitnah Datuk Seri Najib plak, nanti saya upload. Kalau ada..



Sunday, January 15, 2012

kita perlu puji diri sendiri cantik

Dicoretkan oleh sephia sophia pada Sunday, January 15, 2012 0 orang berkata-kata Links to this post
Owh tadi paper saya susahhhhh sangat.. Tak tau la nak cakap ape, 50-50 je. Ada boleh jawab, ada yang tak yakin, ada gak yang tak jawab langsung. Balik bilik je, semua orang tido. Tapi saya tak leh tido. Ow ye, sebenarnya nak cerita, tadi balik2 je dengar orang cerita pasal asid.. kes yang kena simbah asid tu la. Tetiba saya terfikir, alangkah bersyukurnya saya dengan apa yang saya ada sekarang.. camane kalau korang kena apa yang orang2 tu kena, disimbah asid? Apa rasa?






Sebab tu la jangan sesekali cakap diri tu tak cantik. Sok kalau kena tarik balik kecantikkan tu baru tau. Sapa cakap kita tak comel? Kita comel kot =) KITA ok.. CANTIK dan COMEL. Cuma, cantik tu kan subjektif. Ada orang pandang kita cantik, ada orang pandang kureng sket.. macam kita pandang orang gak. Selain tu, ada beberapa sebab gak kenapa kita kena puji diri cantik:

1. Kalau bukan diri sendiri yang puji, sape la lagi yang nak puji kita selain pasangan kan.
2. Mengelakkan kita dari buat plastic surgery. Nanti kang kalo asik pikir diri tu tak cantik, terniat plak nak buat surgery. Dah tambah dosa.
3. Menambahkan keyakinan diri.
4. Kita adalah ciptaan Allah. Apa hak kita nak mengkritik?

Cakap orang lain tak cantik, buruk pun tak boleh gak. Cuma, mungkin boleh guna ayat, kureng sket di pandangan mata saya hehe.. cantik tu kan subjektif.

Tapi kalau saya tengok muka orang yang pelik2 tu, memang terlepas gak cakap buruk. Bukan apa, buruk sebab surgery, suntik botox. Siyes dah jadi tak lawa dah.. sayang je muka asal dah hilang. Tunjuk IC konfem orang tak percaya. Tambah problem lagi. Bersyukur la dengan apa yang dah ada tu.. 


p/s: tapi kalau nak cantik guna cara semulajadi takpe kot.. badan besar nak jadi kurus, diet. hitam manis nak jadi putih, pakai krim muka. muka jerawat nak jadi licin, pakai pencuci muka. *tak terasa tak terasa*






Monday, January 9, 2012

saya sanggup mati kerana....

Dicoretkan oleh sephia sophia pada Monday, January 09, 2012 4 orang berkata-kata Links to this post
"Saya sanggup mati kerana UMNO"
"Saya sanggup mati kerana BN"
"Saya sanggup mati kerana PKR"
"Saya sanggup mati kerana PAS"


Jangan sesekali lafazkan ayat ni.. sebaliknya, lafaz lah "Saya sanggup mati kerana Allah dan agama Islam".


Kita ni semua manusia, takde yang sempurna. Sama la macam parti2 di atas, takdenya yang betul 100%. Tapi, kita kena pilih pemimpin yang terbaik.. kalau takde yang terbaik, pilih yang lebih baik dari yang lain. Pemimpin yang mengamalkan ajaran Islam. Ok dah tu je nak cakap, bye.






*sempena PRU dah dekat ni, hehe..

Saturday, January 7, 2012

ustaz Azhar Idrus popular tu..

Dicoretkan oleh sephia sophia pada Saturday, January 07, 2012 3 orang berkata-kata Links to this post



Nama ustaz Azhar Idrus tengah naik gile sekarang.. kat blog pembawa fitnah, kat bukit aman pun cam naik je dengar (kononnya ustaz tak bertauliah). Adakah gara-gara countdown tahun baru beliau? Pernah korang tengok countdown tahun baru yang dihadiri beribu-ribu orang yang berkopiah? Kalau tak, konsert tak abis-abis. Pagi besok, botol arak bersepah-sepah, hasil tangkapan khalwat tak terkira.


Nak tahu lebih lanjut, sila baca ni.. dan pendedahan ni. Harap-harap saya pun tak termasuk dalam golongan penyebar fitnah.



Wednesday, January 4, 2012

happy new year 2012

Dicoretkan oleh sephia sophia pada Wednesday, January 04, 2012 0 orang berkata-kata Links to this post
First entry untuk tahun baru............ *dah start busy dengan final exam.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

sephiasophia =) Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review