Friday, December 31, 2010

try la baca blog budak ni =)

Dicoretkan oleh sephia sophia pada Friday, December 31, 2010 0 orang berkata-kata Links to this post
aku memang suka baca blog kau the other khairul ! hahaha... tergelak2 aku baca blog budak ni. Kadang2 ada gak yang terkena dengan aku, well blog dia ni banyak cerita pasal perempuan. Ayat2 dia memang agak pedas, tapi tak payah nak terasa sangat la kan, hahaha.. ok fine ko tak payah baca blog aku pun, sebab aku rasa ada ciri-ciri blog yang ko anti =)

Well, teruskan lagi entri2 ko yang menarik tu.

Jom layan ADAMAYA !

Dicoretkan oleh sephia sophia pada Friday, December 31, 2010 0 orang berkata-kata Links to this post






Alamak tadi tertengok plak drama 'Adamaya'.... huhu sweet gile cerita tu, especially si Adam yang sabar melayan kerenah si isteri walaupun dah hampir bercerai. Tapi aku memang tabik betul la watak Adam dalam cerita tu, memang tabik habis la. Dia seorang suami yang sangat memahami, sangat berlembut dengan isteri dan ada sedikit tegas, sangat penyayang, sangat mengambil berat tentang keluarga, semuanya sangat la.. memang perfect habis. Tapi sayang, realiti ni tak kan adanya orang yang perwatakan macam tu kan. Nama pun manusia, ada salah silap, dah memang sifat manusia macam tu.

Dan aku suka gile tengok Lisa Surihani dalam cerita tu, comel abes. Tapi bab dia curang tu jangan ikut, aku pun tak mahu ikut. Tak baik woo curang dengan suami, tak cium bau syurga nanti... Dosa yang lain pun tak ter'cover' lagi. Tetiba aku touching gile tengok cerita tu tadi, tersentuh habis. Oh ok tak payah nak kutuk aku. Aku tahu aku takkan dapat lelaki hensem dan baik macam tu.. Ye saya sedar siapa diri saya. Tapi perempuan zaman sekarang ni dah tak tengok sangat dah rupa paras...betul. Tengok tu tengok, nak gak yang hensem or sedap mata memandang la. Macam lelaki gak nak perempuan yang cantik je. Tapi bila dah kenal2 hati budi masing2, rupa paras tu dah jadi kedua dah... Orang perempuan ni lagi pentingkan kebahagian, kemesraan, keambilberatan lelaki tersebut...betul kan? Tapi kalau ada yang materialistik tu, memang ada la tapi dah tak ramai pun aku rasa. Semua perempuan pun memang materialistik, cuma tahap je yang berbeza. Cuba tanya, ada tak yang nak kahwin dengan lelaki yang tak kerja, kerjanya asyik melepak je? Kalau ada pun anak orang kaya kot.. So majoriti mesti nak lelaki yang bekerja, ada masa depan kan. Tak ke materialistik namanya tu? Tapi tahap rendah sikit la....kan kan kan?

Ok cukup la aku emo malam ni, semua ni gara-gara tengok Adamaya la ni, hehehe.....=)


Thursday, December 30, 2010

ok cool je..

Dicoretkan oleh sephia sophia pada Thursday, December 30, 2010 0 orang berkata-kata Links to this post
Assalamualaikum...=)




Tadi aku terbaca blog seseorang tanpa disengajakan... and aku tertarik dengan satu post dia ni. So sweet bila solat berimamkan boyfriend sendiri kan..sweetnye.......... kenapa aku ckp boyfriend, bukan suami? sebab boyfriend tu sementara, while suami pula insyaAllah kekal and dah dapat. Lumrah manusia, perkara sebelum kahwin lebih indah dari dah kahwin kan, walaupun sama je perkara tu... so main point aku kat sini, bila ntah aku nak dapat suami macam tu? hari2 jadi imam aku, aku jadi makmum. Aku tak nak boyfriend sebab tu sementara je, huhu.

So skang ni aku nak cool je, tak nak marah2.. bia la apa orang nak buat kat kita, bia je. Skang ni aku kena cakap kat diri sendiri, "Eda, kau jangan marah. Kau kena ingat yang dia bukan milik kau, dia berhak tentukan siapa pilihan dia, ingat tu.. Ingat pesan mak, kalau dia masih sayangkan kita, dia takkan pandang orang lain. Kalau dia dah terpandang orang lain, maknanya sayangnya bukan untuk kita ataupun sayangnya dah berbelah bagi. So lepaskan je..." 

Ye aku kena ingat pesan mak aku tu.. terbaik la mak! Kita sekepala la.



Ok thanx for reading =)


Wednesday, December 29, 2010

saya sedih sebab.....

Dicoretkan oleh sephia sophia pada Wednesday, December 29, 2010 3 orang berkata-kata Links to this post
bila dah terlalu percayakan seseorang, mcm ni la jadinye... buat baik salah, buat jahat pun salah. Dulu kena, skang pun kena, sampai aku dah tak tau nak wat apa lagi. Simpan lama2, takut lama2 jadi busuk.. macam daging, simpan lama2 kan jadi busuk, dah tak boleh nk makan. Aku rasa cam nak bagitau semua orang ape aku rasa, apa perasaan aku skang ( tapi dh bgtau dh pun dengan tertulisnya blog ni ). Aku tak berhak ke nak rasa dihargai sket? Mungkin.... dia tak suka dgn cara aku, mungkin dia tak puas dgn cara aku treat dia, mungkin.... Tapi ini la diri aku, baik ke buruk ke, itulah aku... Aku dah cuba buat supaya dia selesa dgn aku, senang dgn aku, tapi kalau dia tak boleh nak terima gak, aku faham... Manusia tak ada yang sempurna, aku percaya tu. Dan aku tak boleh salahkan dia seratus peratus, sebab mungkin dia ada reason kenapa jadi macam tu.. Tapi dia tetap salah sebab tak jujur dengan aku. Maafkan saya blog sebab saya terpaksa bersedih-sedih dengan awak.. Saya tak boleh cerita kat sape2 pun tentang masalah ni, saya boleh cerita kat awak je.... Tapi saya tak post kat sini, hanya awak je yang tahu blog, terima kasih kerana memahami saya.


Tuesday, December 28, 2010

masa muda2 dulu..

Dicoretkan oleh sephia sophia pada Tuesday, December 28, 2010 0 orang berkata-kata Links to this post



Hehe comel tak gambar kami masa kecik2 dulu? Aku saja je upload gambar ni. Tadi tengah tengok2 gambar lama, tetiba nampak plak gambar ni, rasa nak gelak pun ade gak. But the one thing yang korang kena tau, aku pun tak ingat mana satu gambar aku, serius, tak tipu. So jangan tanya aku yang mana ye, sebab aku pun memang tak ingat, hahaha.... ntah yang mana ntah?






Ha kalau nak tanya ni takpe, sebab aku tahu mana satu aku, lalala~~
Yang ni dah besar sket, sebab tu boleh cam muka sendiri. Tapi rasanya korang pn dah tau yg mana, or korang tak nak tahu kot, hahaha.. never mind. Gambar ni sebenarnya aku amek dari kawan.. masa ni aku mne la ada kamera lagi... Orang kaya2 je yang ada kamera masa ni, huhu....





Thanx for reading yaa =)


konvocation day

Dicoretkan oleh sephia sophia pada Tuesday, December 28, 2010 0 orang berkata-kata Links to this post
seperti yang dijanjikan, aku telah dapat mengumpul gambar2 konvo ku... dan sila lihat paparan di bawah ye. treng....treng treng....








































Aku tak masukkan semua sebab banyak sgt.... almaklum la, kat semua kamera aku amek, tu yang pic lain2 kalu korang perasan, huhu....





Monday, December 27, 2010

cerita kedai kopi

Dicoretkan oleh sephia sophia pada Monday, December 27, 2010 5 orang berkata-kata Links to this post
hai guys... sem baru dah nak start, tp aku still takde mood nak mula kuliah baru. Tapi sebenarnya aku bukan nak citer pasal kuliah baru ke, sem baru ke, dh abes cuti ke, tapi aku nak cite sket la pengalaman aku kan... U all mesti ada ciri2 lelaki idaman or ciri2 perempuan idaman kan? So macam tu gak la aku, mesti adenye.. Tapi kita kne ingat yang kita takkan dapat yang sempurnanya, percaya la. Dulu kan, aku suka lelaki yang gila2, nakal ala2 tak jahat gitu, tak skema, lelaki yang jadi perhatian perempuan. Ala mcm hero korea tu,,, (perasan gila aku nk hero korea).. Tapi jangan silap, aku tak suka hero korea sebab jambu sgt, haha.. So aku penah  ada dulu, first kapel aku. Ye, dia ramai kawan perempuan, ramai orang cakap dia hensem ( tapi aku rasa tak pun....) Walaubagaimanapun aku tak nafikan dia mmg suka mengusik. Kadang2 kitorang tgh jalan2 kt shoping komplex pun dia sempat usha2 orang lain... Tapi aku tak marah sebab aku tahu dia sayang aku, masa tu la.... Ni masa dulu ok, bkn skang. Aku rasa mcm dihargai sbb dlm banyak2 perempuan yang rapat ngn dia, nakkan dia, dia pilih aku yang tak seberapa ni, msti la aku terharu kan? Tapi dah adat manusia.... tak penah bersyukur. Akhirnya last sekali dia pilih perempuan lain....

Nak dipendekkan cerita, so kitorang pun clash.. lepas peristiwa tu, aku dah ubah fikiran. Aku tak nak lagi dah lelaki macam tu. Biar la skema pun, asalkan tak curang ngan aku, leh wat aku bahagia sentiasa. Pernah jumpe tak lelaki yang tak layan perempuan? Means bukan gay, tapi lelaki yang bersyukur dgn adanya seorang isteri, bukan dua, bukan tiga, bukan empat. Ok ni apa yang aku rasa la... Aku rasa seseorang tu sangat cool kalau ada orang nak menggedik dgn dia, tapi dia tak layan pun. Cool gila, serius, mcm hero korea dah.. Aku rasa dia sangat sweet kalau dia pun tak menggedik dgn perempuan or lelaki lain. Aku suka kalau satu hari nanti orang ckp kat aku, "pendiam gila laki ko, susah kot nk bercakap menda2 lagho dgn dia" sebab aku tahu rupa-rupanya dia romantik dgn aku je, hehehe.... Tapi sangat tak suka kalau ada orang cakap "laki ko baik la, peramah sangat2, heheh"..... Owh tu bahaya tu. Kalau lelaki yang cakap takpe, ni kalau perempuan gak yang cakap, nampak sgt la laki aku tu "peramah" dengan perempuan ye...

Ok dah cukup la aku cakap mende2 lagho hari ni, full stop.

Sunday, December 12, 2010

...................................

Dicoretkan oleh sephia sophia pada Sunday, December 12, 2010 0 orang berkata-kata Links to this post
dalam proses ingin mengupload gambar konvo
nanti la ye
malas plak nk upload skang

Saturday, December 4, 2010

kek batik buatanku

Dicoretkan oleh sephia sophia pada Saturday, December 04, 2010 4 orang berkata-kata Links to this post






Ni kek batik aku buat sendiri. Ye aku tau buruk, tapi rasa die sedap ok, haha (perasan sendiri).. Tapi mak ngn abang aku tak caya yg aku wat sendiri ni. Maknenye, sedap ke??


Wednesday, December 1, 2010

my parents dah balik !

Dicoretkan oleh sephia sophia pada Wednesday, December 01, 2010 0 orang berkata-kata Links to this post
yeah! tanggal 28 november 2010, lebih kurang pukul 10.30 pagi mak ayah aku pun sampai kat rumah. kitorang ade buat kenduri sket, so ade la beberapa orang kampung datang rumah (ramai gak la sebenarnya)....masa mak ayah masuk rumah tu, suma orang bacakan selawat. aku touching gila masa tu, terus nangis peluk mak ayah. penat gak la sebab orang bergilir2 jumpa mak ayah, aku busy wat keja kat dapur, keluar masuk bape kali ntah layan tetamu, tapi seronok =) Bila semua orang dah balek je, tetiba mak ayah keluarkan something. Wah, rupa2 nya ada buah tangan untuk kami anak2 nya! Truly, aku tak mengharap pun mak ayah aku belikan kami something sbb aku tahu diorang kat sane nak beribadat. Tapi dah rezeki kan....hehe... diorang suka dok sana, hepi je aku tengok. Mende yang paling aku suka, mak ayah bawak balek kurma banyak2! yes aku suka!





Aku saje je letak gambar haji kecik ni, sebab aku rasa diorang comel, haha...comel kan? Atuk ngan nenek belikan diorang jubah dan ketayap, comel nye....


Wednesday, November 24, 2010

.................................

Dicoretkan oleh sephia sophia pada Wednesday, November 24, 2010 0 orang berkata-kata Links to this post

KENANGAN MANIS KAU DAN AKU
TAKKAN TERHAPUS
DURI RANJAU DALAM BERCINTA
LUMRAH DUNIA


Tuesday, November 23, 2010

tips kekal hubungan

Dicoretkan oleh sephia sophia pada Tuesday, November 23, 2010 0 orang berkata-kata Links to this post
So hari ni aku nak share something yg berguna untuk kita semua... Aku ada refer beberapa artikel, but i explained it myself berdasarkan pengalaman aku sendiri dan pengalaman orang yg dekat dgn aku.
Jodoh itu di tangan Allah..tapi kita jangan lupa 3 perkara ni, usaha + doa + tawakal..Ada beberapa perkara yg kita leh amalkan untuk mengekalkan hubungan yg dah sedia ada. Antaranya,

1. Jujur dan ikhlas dalam berpasangan, tak kira masa bercinta ataupun dah berkahwin. Dua perkara ni sangat penting. Setiap pasangan harus jujur, baru Allah pun berkati hubungan korang tu. Jujur dalam setiap kata2 korang.

2. Ungkapan 'sayang, rindu'.. nampak macam remeh, tapi ni la ungkapan keramat yg dinanti-nantikan setiap pasangan. Tak kisah la korang nak ungkap dlm bentuk apa, mesej ke, face to face ke, telefon ke, surat ke, sebab bila korang ungkapkan kata2 ni pasti pasangan tu akan tersenyum walaupun sedang marah ataupun lebih tepat, merajuk =).

3. Jangan merajuk berpanjangan. Ni bahaya gak ni. Salahnya sikit, tapi rajuknya berpanjangan sampai berminggu2. Kalau korang selalu wat macam ni, elakkan la. Cuba korang fikir, kalau korang dah memang sayang dia, memang nakkan dia, so watpe nak rajuk panjang2 sebab memang akhirnya korang ngn dia gak. Merajuk tu memang manis sebab ada sesi pujuk memujuk, tapi jangan keterlaluan, nanti lagi keruhkan keadaan. Kalau pasangan tu tak tahan, dia cari lain baru korang tahu, gigit jari je la nanti. Tapi kalau korang dah bersedia nak lepaskan dia, nak pisah ngn dia, boleh la nak merajuk berpanjangan, then depends kat pasangan korang sama ada dia pandai memujuk or tak. Kalau tak, memang dia cari lain je, korang pun dah bersedia kan. Pada aku, kalau orang yg merajuk lama2 ni, maknanya dia dh tak nak kat aku, or dah ada pilihan lain.

4. Saling berhubung dan bertanya khabar, especially bagi yang duduk jauh2 ni. Selalu aku tengok pasangan yang duduk jauh2 ni mesti tak kekal, selalunya la, tapi tak semua. Sebabnya, mereka ni jarang berhubung, bertanya khabar pun tak. Kalau ikut logik akal korang kan, kalau kita dah sayang mesti la nak tahu keadaan dia kan, betul tak? Tak semestinya kena jumpa selalu, SMS pun dah cukup..kalu jarang jumpa lagi best, lagi bertambah rindu tu.

5. Memaafkan dan jangan bergaduh sebab perkara remeh. bagi pasangan yang baru berkenalan, memang selalu gaduh sebab tak kenal hati budi masing2 lagi. Kalau pasangan korang wat salah untuk kali pertama ( aku cakap kali pertama tau), maafkan je la...marah pun jangan lama2. Namanya pun dalam proses perkenalan..

6. Saling bertukar cerita dan pengalaman. Nampak remeh kan? Tapi penting gak..tetiba ada satu masa ni pasangan korang tak hubungi langsung, langsung tak bgtahu apa2, senyap macam tu je.. korang mesej, dia tak reply, korang call, dia tak angkat, apa korang rasa? Risau kan? Macam tu la dia akn rasa kalau korang wat macam tu kat dia.. Sekurang2 nya bila korang bgtahu nak wat apa, dia paham la. Contoh korang bgtahu nak study, or ada keja ke, tapi dia nak gak mesej, so korang pun tak reply...dia pun paham la, ok takpe dia tgh busy, jgn kacau. Tak la nak risau mana pun kan... Ni tak, asal dia tnya je korang senyap, tak cakap pape. So msti la dia dah pikir lain, syak wasangka pun bleh datang...so kalau dia ada syak wasangka dgn korang, jgn salahkan dia kalu puncanya dari korang.

6. Ni yang paling penting, selalu berdoa pada Allah supaya meredhai, memberkati, dan merestui hubungan korang dengan si dia.. jaga hubungan dengan Allah, insyaAllah hubungan korang pun akan terjaga.


p/s: aku doakan korang berbahagia dgn pasangan masing2..kalau korang rasa dia yg terbaik, so jagalah hubungan tu, jagalah dia baik2. try do your best =) lya, ko jgn gaduh2 lg dgn ustaz, haha.

Monday, November 22, 2010

diriku

Dicoretkan oleh sephia sophia pada Monday, November 22, 2010 2 orang berkata-kata Links to this post
Diriku bukan siapa2... Hari ni aku nak korang kenal siapa aku. Bukan apa, sebab mungkin post2 yang aku tulis lepas ni agak pelik sket. So kalau korang dah kenal aku sape, so korang paham la kenapa aku suka letak post2 yg mcm tu. Aku ada sifat2 yang mungkin orang lain takde, or mungkin ada tapi tak ramai....

  1. Aku seorang yang sensitif. Oops, bukan sensitif tapi sangat2 sensitif. Tak tahu la kenapa, memang dari dulu lagi tak kira dgn siapa pun...aku sangat mudah terasa, even dgn keluarga sendiri pun. Tapi aku terasa tak lama, kejap je. Selalunye terasa masa tu je...aku tak simpan lama2. Tak lama lepas tu aku ok la.
  2. Aku seorang yang suka meluahkan perasaan. Ye, tu memang aku. Tapi bezanya, aku bukan seorang yang straight to the point. Kalau aku marah kat seseorang, aku tak cakap dgn dia, tak bgtau dia, tapi aku cakap kat orang lain yang aku tgh marah dgn dia. Dan orang yang selalu dengar cerita aku ialah my mom =) Bab marah2 ni tak boleh cite kat sebarang orang, takut ada yang jadi penyampai, gaduh plak. Kan aku dah cakap, kalau aku marah kejap je.... Kalau aku suka seseorang pun aku tak bgtau dia gak. aku akan cakap kat orang lain yang aku suka dia. Dan orang yang selalu dgr cite aku ni ialah my friends =), and sape2 je yg rapat dgn aku masa tu. Yang ni tak bleh cite ngn mak, malu, hehe...
  3. Satu lagi perangai aku, aku suka luahkan perasaan melalui sajak, puisi, lagu or apa saja yang tak straight sangat apa point die...hehe. tapi masalahnye, aku ni tak pandai bermadah2, so aku lbh suka guna lagu. Kalau aku ade post lirik lagu dlm blog ni, ada something la yg nak aku sampaikan.....

So kalau korang tengok aku asik post lirik lagu je tu, maaf la ye kalau bosan..thats my way.

Wednesday, November 17, 2010

Lindungilah hambaMu...

Dicoretkan oleh sephia sophia pada Wednesday, November 17, 2010 0 orang berkata-kata Links to this post

Di diriMu aku menemukan
Yang mencintaiku yang menyayangi ku
Di diriMu aku ketakutan
Kau biarkanku Kau tinggalkanku

Bila Kamu tak lagi denganku
Ku tak tahu apa tuk jalani hidupku
Bila memang Kau pergi dariku
Ku tak ada lg di dunia ini

Mengertilah Kau siang malamku
Kau tangis tawaku Kau semua hidupku
Pandang aku pandang lah hatiku
Aku tak mampu merangkak tanpaMu

Bukan ku tak punya harga diri
Tapi diriMu begitu beerti
Kau lah nafasku Engkau harga diriku
Mengerti aku...





Sesungguhnya Allah itu Maha Esa... dulu aku pernah tersesat, tapi alhamdulillah Allah masih sayangkan aku, Dia tunjukkan kan jalan yang benar. Bukan tersesat ajaran sesat or black metal bagai, tapi mungkin pegangan hidup aku tak berapa nak kuat dulu. Sekarang pun tak la kuat mana iman aku, tapi aku akan berusaha. Teman2, percaya la yang Allah sayangkan kita semua. Jangan sesekali terfikir yang Allah tak sayangkan kita. Dia Maha Adil...bagi yang student, kalau korang failed mana2 subjek or tak dapat capai gred yang bagus, so renung2 kan lah. Mesti ada yg kurangnya..kalau korang dah rasa cukup study, tapi still tak boleh jawab, mungkin ada kurangnya kat akhlak, adab, ibadat.. Tapi, kalau korang rasa dah cukup semua tu, kalau la (aku nasihatkan, jangan pernah rs cukup kita beribadat sebab nanti timbul perasaan bongkak), so anggap la apa yang jadi tu semua dugaan dan ujian Allah untuk kita. Dulu masa aku break ngn pakwe lama, aku frust gila, sebab aku dah sayang gila2 kat dia. Tapi bila dah tahu, aku rasa macam.. Ya Allah, sesungguhnya Kau Maha Adil dan Maha Mengetahui segalanya. Alhamdulillah kerana sedarkan aku. Sebabnya? biar aku sendiri je la yang tahu... ex pakwe aku tu pun dah kahwin dah, isteri dah pregnant. Aku tak nak doakan pape yang buruk tuk dia sebab takut jadi kat aku plak perkara buruk tu. Aku cuba memaafkan walaupun hakikatnya aku tak boleh.. tapi aku cuba, sebab aku pun tak perfect sangat nak marah kat orang lama2.




Hidup kat degree ni memang banyak cabaran. Aku lebih suka kehidupan masa diploma dulu, best pun best.. Tapi apa2 pun, aku akan ingat pada Allah. Semoga aku mampu harungi dugaanNya.. Ok la, aku nak iron baju ni, hari ni kan raya haji, hehe. Selamat Hari Raya Aidil Adha saya ucapkan kepada semua... thanx for reading =)



Monday, November 15, 2010

Kerja or tak?

Dicoretkan oleh sephia sophia pada Monday, November 15, 2010 5 orang berkata-kata Links to this post
Dulu masa kat kolej, tak sabar rasanya nak cuti sem. Tapi bila dah start cuti sem, tak tau nak wat apa plak. Well, now i stay at my brother house. Disebabkan rumah aku takde orang, so abang aku tak bagi dok rumah bertiga je ngan adik beradik perempuan aku. Aku ingat nak keja la, lagi2 bila akak ipar aku ada tawarkan keja kosong hari tu, hehehe...kat mana entah, yang pasti kat Shah Alam gak la. Ok gak tu, ade gak la duit masyuukkk nanti cuti2 sem ni...boleh wat belanja sket, haha. Nak topap pn susah skang, ye la mak ayah kat Mekah kan, sapa la nak bagi duit belanja cuti2 sem ni...tapi kalau aku keja, nanti bila mak ayah dah balek dari mekah, aku kena stay sini, kat Shah Alam ni. Tak best plak sebab tak duduk kat rumah bersama-sama my parents. So nak keja ke tak nak??


And one more thing, aku dah tahu dah result aku..walaupun tak tahu pointer lg, tapi cam dah boleh agak la berapa pointernye....but i dont want to say anything, tunggu je la result sebenar keluar nanti, baru aku bgtahu ye, hehe..

Friday, November 12, 2010

merepek, merapu ntah ape2

Dicoretkan oleh sephia sophia pada Friday, November 12, 2010 0 orang berkata-kata Links to this post

aku tak busy pn mlm ni
aku tak wat keja pape pn mlm ni
aku takde pape yg penting pn mlm ni
tapi nape aku tak leh tido ni ??
waa pening2
kepalaku dah pening sangat2
tapi aku tak leh lelap...
pusing kiri tak kena
pusing kanan tak kena
aku cam nak borak2 ngn someone
tapi sape la nak layan aku borak pagi2 ni
hidung dah abes merah dah
pegi toilet ntah bape kali round dah
selsema teruk gile
salah satu faktor tak leh tido ni
baru kemas bilik, dah selsema tahap cipan
camane agaknye dh kawen sok kemas umah?
kesian husband aku 
hari2 tgk aku selsema je..
maaf ye bang, bukan pintaku nk jadi mcm ni
aish, baru 4 bulan kena resdung
dh tak tahan
tahan la sket sofia oi...
mata lak taknak lelap plak tu...
ok dah, aku nak paksa gak bagi lelap
ok bye sume =)

Wednesday, November 10, 2010

kecian my pets..hehe

Dicoretkan oleh sephia sophia pada Wednesday, November 10, 2010 0 orang berkata-kata Links to this post
ok hari ini aku bukak blog sebab nak bagi ikan2 ni makan je..dah lama aku biarkan, kesian diorang, hehe. maafkan saya ye cik ikan. korang jgn lupa bg ikan2 ni makan tau kalau view page ni, huk3. ok bye =)

Tuesday, November 9, 2010

aku hepi =)))))))))

Dicoretkan oleh sephia sophia pada Tuesday, November 09, 2010 1 orang berkata-kata Links to this post
ok sekarang ni aku nak cakap aku hepi =)
sebab dah abes exam dah....huhu. walaupun aku tak berapa yakin dgn jawapan aku td (yakin gak, tp takut over confident plak an), so mmg aku hepi gile. tapi jd sedih plak sbb tak boleh balik rumah awal, wuaaa !! suma orang dah balik, aku je yg tertinggal kat sini. lepas je abes paper tadi, aku berserta dgn kawan2 rasa lapar yang teramat sangat. so kami pun plan nk makan kat luar. so apa lg, terus cabut keluar, hehe. dengan berbaju kurung (aku malas nak tukar baju, baju kurung pn ok what, nmpak ayu sket, hehe), kitorang pn keluar ronda2 mencari makanan....sampai ke sunway kau. mula-mula masuk pizza hut, niat di hati nak makan spaghetti, tapi pelayan kat sana agak biadap la ngn kami. mybe sbb kami pakai baju kurung kot, (hey, kau pn orang melayu gak, bersopan la sket, lagi2 dengan customer). pastu kami bengang, terus keluar tak jadi nak order. then masuk la pula kedai kenny rogers.....mula2 aku tak nampak kedai ni, memang la kena perli abis ngn kawan2 kan, adoiyai....so korang nak tgk tak ape yg kami makan? nak la, nak la, nak la......hehe....aku nak letak gak pic ni.




Yang ni best wey, aku tak tipu.



Ni cm ade rs masam2 sket, tp best gak la.



Kpd sesape yg minat cheese, bleh rs yg ni. aku kureng sket cheese2 ni.



Yang ni rs cm spaghetti biasa. aku suke, sbb aku x bape suka rs yg pelik2 ni.



Dlm banyak2 mknan, aku tak rs yg ni. waa, rugi2..
nana, aku lupa nak rs ko punye, haha.



Ni muffin kami =p



Eh terlepas plak pic snap ni, haha.



Friday, November 5, 2010

Awak....

Dicoretkan oleh sephia sophia pada Friday, November 05, 2010 0 orang berkata-kata Links to this post

Semenjak kau hadir dalam hidupku
Tiada lagi keresahan
Kau mengetuk pintu hatiku
Tanpa sedar hingga ku izinkan

Kau yang bernama cinta
Kau yang memberi rasa
Kau yang ilhamkan bahagia
Hingga aku terasa indah

Maaf jika ku tidak sempurna
Tika bahagia mula menjelma
Bila keyakinan datang merasa
Kasih disalut dengan kejujuran

Mencintai dirimu
Merindui dirimu
Memiliki dirimu
Hingga akhir hayat bersama kamu

Kau yang bernama cinta
Kau yang memberi rasa
Kau yang ilhamkan bahagia
Hingga aku terasa indah

Kau yang bernama cinta
Hingga aku rasa indah






Friday, October 29, 2010

project yang tak menjadi,..lala~~

Dicoretkan oleh sephia sophia pada Friday, October 29, 2010 2 orang berkata-kata Links to this post

Apabila selesai 1 paper exam, kita pn bersorak2 seolah-olah dh abes semua paper
padahal baru je habis paper pertama, huhu....ade 2 paper lg ni

hai guys...hari ni aku tak nak ckap psl luahan perasaan or luahan hati la, 
sbb takde ape yg mengganggu fikiran aku sekarang, hehe...sekarang je la, besok lusa tak tau...
hari tu aku baru lepas presentation mini project
aku buat psl digital alarm clock, susah woo wa ckp lu..
tapi group lain yg buat tajuk yg same ngan aku ni pn takde yg jadi
maknenye.....termasuk la aku, hehehehe
project aku tak jadi pn..
takpe la, nanti dh jd engineer nanti baru aku buat lek project tu
penat sangat.. hari2 aku pening kepala, sakit kepala sebab project tu
banyak menda kena pikir
dah la aku leader (leader yg tak bertauliah la tapi, hehe)
memang semua menda aku kne pikir la
first sekali bila dapat tajuk tu
aku kena design circuit dia
pastu suh lecturer check, kalo ade salah betulkan lg
pastu buat PCB layout dia lak
pastu PCB board plak...n then pasang components
aku kena make sure kan track tu takde yg putus bila dh convert kat PCB board
lepas tu, part yg paling memeningkan kepala
aku kena pikir coding dia...tu yang paling susah tu
dah la belajar subjek ni dlm ms sebulan je
tu pun blaja coding yang senang2
sekali kena wat yg susah yang amat ni, wadduh...
sbb tu la project aku tak jadi, hahahah
sebab coding yang salah kot.....maybe
so di sini aku sertakan gambar2 yg sempat diambil ms buat project ni



Ha ni adalah top view PCB board aku. kemas x? hehe...byk gile jumper kan.




Ni plak dr pndangan bawah. dlm bahasa orang barat, bottom view.




Ni sekali dgn hardware box la.....



Butang ni kat belakang box, untuk matikan alarm nanti.




7 segment....senget sket la, budak2 bru belajar la katakn.




Thursday, October 28, 2010

oh kawan..

Dicoretkan oleh sephia sophia pada Thursday, October 28, 2010 2 orang berkata-kata Links to this post









Kawan, kenapa kita dah tak serapat dulu ek?
Kenapa kita dah tak semesra dulu?
Kenapa kita cam janggal je bila bersua?
Kalo dulu, pantang jumpa ade je cerita nak bergosip
Tapi sekarang dah lain
Masing2 rasa janggal
Kadang2 kita try gak nak bertegur sapa ala2 mesra gitu
Tapi janggal kan....
Aku tau bkn aku je yg perasan psl ni
Mesti kau pn perasan kan kita dh x cam dulu
Kenapa ye?
Kalau dulu, aku tau sume cerita tentang kau
Kau tau sume cerita tentang aku
Tapi sekarang walaupun kita dekat
Tapi seolah-olah kita ni jauh
Sebab aku x tau pape tentang kau
Dan kau pn xtau pape tentang aku
Atau memang kita ni jauh?
Kita wat hal sendiri je...
Kenapa ye?
Aku x suka bila kita mcm ni
Aku nak kita yang dulu, hepi, mesra..
Dan aku x tau bila ms tu akan tiba..


Friday, October 15, 2010

luahan hati seorang gadis..

Dicoretkan oleh sephia sophia pada Friday, October 15, 2010 1 orang berkata-kata Links to this post
salam....hai guys. kali ni aku x tau nak cakap ape dah. mcm banyak sangat aku nk story dgn korang, tapi x tau nak mula dari mana. sekarang ni aku rasa mcm sunyi sangat. sejak my parents pegi mekah isnin lalu, aku cam sunyi gile. dan dlm masa yg sama ni macam2 hal yg jadi. suma hal yg menyedihkan. aku cam xtau nk luahkan kat sape, so aku anggap blog ni la my bestfren, my husband, my lovely one. mesti korang bosan kan baca entry2 aku sebelum ni dan sekarang, tp it's ok..kalo bosan jangan baca ye. ini juz luahan hati dan perasaan aku je....dalam sedih2 ni, aku cuba untuk jadi happy depan orang dan ni lah yang berlaku. 

Firstly, aku sedih because of someone. entah la, nak cerita pn x tau cmne nak cakap. aku tau dia marah kat aku, or maybe takkan maafkan aku lg sampai bila2 pn..hanya kerana salah paham. aku x leh paksa dia bila dia dh buat keputusan mcm tu. or maybe sebenarnya dia dah jumpa someone yang better than me, lebih baik, lebih cantik akhlaknya, lebih penyayang dan lemah lembut dari aku, or maybe pakai tudung labuh kot, macam yang dia nak. kalau dah itu jadi pilhan dia, aku x bolah nak halang. aku x boleh nak paksa dia supaya terima aku. ya, i know that im not a good girl...mm, sedih, tapi itu pilihan dia. kalau aku mtk maaf air mata darah sekali pn, kalau dia dah xnak maafkan, xleh wat apa. now, aku cuba untuk hidup sendiri, alone mcm keadaan sblm aku jumpa dia. jujurnya, mmg aku tgh tertekan sket, stress...tapi aku kena tabah selagi x habis final exam utk semester ni n before my project presentation.aku xda niat nak sakitkan hati dia, aku cuma nak dia jujur je dgn aku...aku cuma nak dia tahu apa yg buat aku rs genbira, happy...aku cuma xnak ada rahsia antara kami, sbb aku sndiri x penah berahsia dgn dia. selalunya bila aku stress je, aku akan cari port utk keluarkan air mata. lepas tu baru akan rs lega sket. kadang2 aku cuba nak jadi macam isteri nabi, aisyah. siti khadijah, aku xleh jadi mcm siti khadijah sbb siti khadijah sangat2 la tabah orangnya...aku manusia biasa xleh jadi mcm 2. entah la, aku sndiri pn xtau apa yg aku tgh fikirkan.

Secondly, about my fren. aku x perlu nak cerita sape. korang2 yang baca ni x perlu nak terasa la. kawan aku ramai, maybe bkn di kalangan korang...tapi kalau psl ni, selalu kalau aku terasa hati, kejap je....sbb kalau lama2 nanti aku hilang kawan plak. aku selalu berusaha utk jadi kawan yg terbaik utk diorang. aku cuba nak buat baik kat suma orang x kesah la my fren ke, my family ke or my lovely person. aku cuba, tapi msti ada je perkara yang aku buat diorang kecik hati. aku sedih sebenarnya bila tau ada orang marah kat aku. mungkin memang silap aku sendiri. aku selalu buat jahat kat orang ke? sampai aku rasa sunyi sgt mcm sekarang ni...aku rs mcm nak balik rumah, tapi kat rumah xde orang. aku sunyi sgt....mak ayah, cepat la pulang dgn selamat...





Thursday, October 14, 2010

who am i...

Dicoretkan oleh sephia sophia pada Thursday, October 14, 2010 3 orang berkata-kata Links to this post
        
             Agaknya masih awal lagi untuk aku pikir soal kawin. ramai lagi manusia yg aku lom jumpa. manusia, macam2 perangai. tapi aku paling tak suka orang yang x jujur, penipu. nak tipu pn agak2 la. ni dah terang2 salah pn still x nak mengaku lagi, menyampah gila. dgn orang mcm ni la yang buat aku rs sakit hati gila, rs cam x nak jumpa dia langsung. fine, aku x kesah kalo dia nk bergurau dgn aku, tipu ni, tipu tu. tapi kalau dah terang2 yg diri tu salah, ngaku je la. kalau betul x salah pun, kenapa takut nak bersumpah? tu yang buat aku x puas ati tu, bengang gila kot. mula2 aku tak marah pn kalau betul dia tipu la mula2 tu...sbb aku aku tau dia bergurau. tapi kalau dah lam2  stil xnak ngaku, sapa x bengang. aku pun biasa je bergurau dgn orang, ade la tipu sket2...tapi bukan perkara serius la. tapi lepas tu aku cakap benar, x da la nak biarkan lama2 de. aku sakit hati gila skang, tak tipu. aku rasa mcm nak jumpa dia skang, cakap depan2 dia, pakse dia cakap hal sebenar. aku ngantuk gila skang. besok ade presentation, tapi aku x prepare pape pn lagi. patutnya malam sblm ni prepare, tapi dah jadi cmni, ade plak kes tipu2 ni, langsung xleh nak fokus kat projek aku. aku cuma tak tahu nak luah kat sapa. mak ayah dah pegi mekah, tolong la jangan buli aku. mentang2 aku xde tempat nak mengadu skang. suma nya tau nak sakitkan hati orang je. kan bagus kalau aku dah bersuami, suami yang memahami aku, jaga hati aku, dan tak menyakitkan hati. siapa la aku ni.....insan yang tak dihargai, or maybe x berharga kot. sebab tu orang leh buat aku mcm ni.

Thursday, October 7, 2010

penat + serabut + cuak + sedikit lega

Dicoretkan oleh sephia sophia pada Thursday, October 07, 2010 0 orang berkata-kata Links to this post

wow ! aku present projek jumaat depan rupanya..hehe suka2 sbb org lain present hari isnin smpai khamis, tp aku present hari jumaat. so ade lagi masa nak edit2 or nak checking2 or nak wiring2 lg hehe...serabut kepala otak aku dgn projek ni. tp alhamdulillah aku gerak sikit2 so skang ni cam hampir nak siap la...tu pn banyak mtk tolong orang, tp bukan meniru, lain tu. dah 2 hari aku tido kul 4 pg, bgn2 pagi je pening kepala, kena pegi kelas plak tu. tapi xpe, biar susah sekarang senang kemudian, haha poyoz ! selalunya bila aku dah pening2 kepala wat schematic la, pcb layout la, coding la, aku suka dengar lagu. tapi x suma lagu. salah satu yg aku suka ialah lagu 'Bunga' nyanyian Thomas, hehe...msti korang xtau kan lagu ni. aku dgr pn dari kawan. tapi the one thing that i like about this song is aku lg suka dgr kawan aku tu yg nyanyi dr penyanyi asalnya. nak tau nape? sbb ms mula2 aku dgr lagu ni, kawan aku yg nyanyi. bila aku dgr cm best je, baru aku search kt youtube dan terjumpa la video penyanyi asalnya. tp disebabkan aku dh dgr suara kwn aku dulu (walaupn x berapa nk best, hehe jgn mrh), so aku rs lagu ni cam lagu dia je...hahahah....nk dgr sket x? nak la, nak la....



Merana kini aku merana
Kekasih tercinta entah kemana
Sendiri kini ku dibalut sepi
Tiada tempat tuk bercurah lagi
Dimana kini entah dimana
Bunga impian yang indah di mata
Ku rindu tutur sapamu nan manja
Saat kau berada di sisi ku
Kini tinggal lah ku sendiri
Hanya berteman dengan sepi
Menanti dirimu kembali
Di sini ku terus menanti
Akan ku cuba untuk menanti dirimu kekasih

Oh bunga....
Di mana kini kau berada
Jangan biarkan diriku dalam kesorangan
Oh bunga...
Jangan kau gores luka di dada
Sungguh diriku takkan kuasa campakkan kenangan






Walaupun lirik dia xde kena mengena dgn aku, tp aku suka lagu dia, haha..apa ko sebok? suka hati den la....bagi orang2 yg x minat lagu lama ni msti xnk dgr lagu2 cmni, tapi aku suka. sbb tu kawan2 cakap aku hati sentimental.....hehehehe. ok la nak siap2 nak pegi overnight rumah abang ni, daa ~~




Saturday, October 2, 2010

Terima kasih ya Allah...alhamdulillah

Dicoretkan oleh sephia sophia pada Saturday, October 02, 2010 0 orang berkata-kata Links to this post

Ibaratnya keladi
Dedaunan dibasahi
Tak meninggalkan kesan
Tiada pernah memperdulinya
Tetap sama

Begitulah dirimu
Seluruh kasih ini
Perlahanku curahkan
Tapi kau tidak memperdulikan
Tiada nista

Merayu... takkan ku merayu
Ketika diri dihina
Sanggup kau memalukan aku
Dalam sepiku tak berdaya

Hibaku merasa
Merintih... takkan ku merintih
Biarlah diriku ditawan
Ku tahu di sebalik nista
Ada satu hikmah menanti ku

Biar... biarkan ku sendiri
Melalui hidup ini
Hingga akhir hayat nanti

Biar... biar sinaran bercahaya
Menyinari alam ini
Kan bertemu kebenarannya


Salam...aku x tau kenapa tetiba hari ni Allah tunjukkan aku ape yg dh berlaku sebenarnya. dulu aku ada pakwe, tahan 2 tahun je. kitorang break sebab dia nk kahwin dgn perempuan lain. dia ajak aku kawen, aku cakap tunggu dulu. tapi x sangka plak dia terus lamar perempuan lain lepas 2 minggu aku tolak lamaran dia. aku bukan tolak, correction, bukan tolak. aku cume ckp, tunggu aku abis diploma. tinggal setahun je lagi ms tu. tp.....aku sedih gile kot masa dia ckp nak kawen lain tu. aku ingat dia main2, rupanya betul2. masa tu mmg asik kol mak je...x bleh study, dlm kelas x fokus. teruk gila aku kena masa tu, tmbh2 lg perempuan yg dia nk kawen tu masuk campur. cakap kat aku, xde pape kitorang kawan je. tp kalo dah sampai hantar2 lauk kat umah, bkn kawan lg dh tu. then banyak lagi la dia ckp kat aku, kata2 yang menyakitkan hati....orang dh menang, mesti la hepi kn. 

        dah setahun perkara ni jadi....tetiba tadi, aku dapat kol dari sorang kawan lama, kawan aku dan ex aku ni. so td masa tgh borak2, dia terlepas cakap. kalo dah terlepas sket, aku suruh la dia citer suma. mula-mula dia xnak gak, aku pakse. dan dipendekkan cerita...rupanya dia bekas penagih. aku baru tau ni. ada lagi sebenarnya, banyak gak aku korek rahsia td, hehehehe. tapi xleh cerita la sbb nanti memburukkan dia plak. yang penting, memang banyak sangat hikmah aku x jadi kawen dgn dia. aku x dapat bayangkan kalo aku jadi isteri dia, ya Allah......yang penting aku hepi sekarang ni. susah la kalo jenis yang cepat percayakan orang ni, aku la tu, huhu.....ok la, next time aku cerita lg kalo aku hepi, sedih, geram or apa2 je la....hehe bye my blog~~

Thursday, September 30, 2010

oh digital clock with alarm, i love u !

Dicoretkan oleh sephia sophia pada Thursday, September 30, 2010 0 orang berkata-kata Links to this post
 
aduh, camne ni? aku x tau plak kena present mini projek 14 oktober ni, mati la aku....cakap je mini projek, tp dah mcm final projek je aku tengok, sume kena ade. kena ade coding, circuit, hardware, report..pening2. skang ni aku tgh tension gile dgn projek ni, ntah pape. x boleh nak salahkan lecturer kan, tp masalahnye lecturer aku x membantu langsung! nak jumpa orang yg pandai bab ni, ada 2 org je untuk bape ratus student ntah. mmg dia x layan sgt la....untung la budak2 kelas die, tanye straight dalam kelas je. skang ni aku tgh terkial2 nk wat cmne projek tu, risau gile. circuit dah boleh dah, insyaAllah tapi coding tu.....adoi, camne aku nak wat coding ni.....kalo la ade seseorang yang leh ajar aku. nak mtk tolong orang pn susah skang ni, die ingat kita nk copy dia punya. hello, aku bukan nk copy la...dah aku x paham sebab tu aku tanya. xkan nak jadi org bodoh sombong plak....agak2 la, jgn kedekut ilmu plak. aku pn paham kalo orang lain nk copy hasil penat lelah kita, so xkan la aku nk wat plak....kamon la. dah la, aku nk sambung g wat keja, bye2~~

Monday, September 27, 2010

raya 2010

Dicoretkan oleh sephia sophia pada Monday, September 27, 2010 0 orang berkata-kata Links to this post
ok hari tu aku x masuk kan gambar raya kn
sebab laptop aku xda antivirus hari tu, so tak boleh nak upload gmbr
hehehehehehehe...
ni serba sedikit gmbr masa aku berhari raya bersama keluarga tersayang
open house kat umah abang aku sekali
tadaaa !!!

  ni aku dgn bukan kereta aku, hehee

 eksyen je ni, air dh habis dh pun

 my sweet girl

ni adik beradik perempuan aku. sama x?


pahlawan dlm my family


 two cute babies

 ada macam keluarga bahagia tak? ngeh3...

saja je posing

 ha ni akak ipar aku yg tua setahun je dari aku, huhu...
abg aku tu nk cari bini muda je..

Ya Allah....bulatnye die


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

sephiasophia =) Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review