Friday, February 22, 2013

jadi bidan terjun masak kari ikan, tapi takde resepi.

Dicoretkan oleh sephia sophia pada Friday, February 22, 2013
Harini saya masak lauk kari ikan. Dalam banyak-banyak lauk, lauk kari la yang paling saya kurang minat. Bila dah kurang minat, tentu la paling tak suka masak kan. Paling tak minat nak masak lauk kari la. Kalau tomyam ke, paprik ke, sambal ke, kicap ke, sup ke, ada la jugak saya tunjukkan minat nak masak. Patutnya mak yang masak lauk kari tu tadi..tapi disebabkan perut kak ipar dah sakit, nak keluar baby dah, maka emak pun menghantarnya ke hospital. Lalu saya dipertanggungjawabkan untuk masak lauk tersebut....gulp.

gambar pinjam dari google

Kari ni kalau salah masak, boleh buat sakit perut. Tu la yang mak cakap. Kalau masak tak betul, boleh buat orang keluar masuk tandas. Ha tu yang sey takutkan tu. Buek eh sey masak, sumo borobut tandas kang, nak jawab apo? Nayo den...tapi den masak la jugak. Ikut petua-petua yang mak bagi. Tumis kari sampai dah kaler gelap la, tunggu sampai pecah minyak la. Sey buat la semua tu. Dah siap. Sebelum hidang tu, tanya ayah dulu. 

"Ayah, ok tak lauk ni? Ke nak kena tambah air lagi, kot pekat sangat plak. Akak memang kureng sket masak kari ni.".
 "Tak pandai la kena belajar.", kata ayah sambil tersengih padaku.
 "Ok la tu. Dah, bawak luar, ayah nak makan."

Ha baru semangat sket nak masak kari lepas ni bila ayah kata ok. Tapi kan, untungnya la kalau dapat suami yang tak suka makan kari gak. Takyah la saya beriya sangat belajar masak kari. Sekadar tau pun cukup la wakaka. =)

0 orang berkata-kata:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

sephiasophia =) Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review