Sunday, August 26, 2012

ruginya wanita yang menolak perkahwinan

Dicoretkan oleh sephia sophia pada Sunday, August 26, 2012

Hari ini terdapat segolongan wanita yang menolak perkahwinan. Antara sebabnya ialah kerana memandang perkahwinan sebagai satu bebanan yang menyekat kebebasan. Bila berkahwin, kuasa mutlak dalam menentukan hidup mula berubah dan terpikul pula dengan kerja-kerja mengurus rumahtangga dan anak-anak.
Justeru itu ramai yang lebih rela menjadi andartu walaupun pada hakikatnya, ianya tidak dapat memberi kebahagiaan pada jiwa. Ada juga yang tidak berkahwin disebabkan terlalu memilih calon yang sekufu dan ada yang tidak sempat memikirkan perkahwinan kerana terlalu sibuk dengan tugas-tugas dan kerjaya masing-masing.Kami akan menceritakan tentang kerugian yang dialami oleh wanita yang tidak mahu bekahwin; tetapi bukan kepada wanita yang tidak berkahwin kerana tiada jodoh. Kalau sudah tidak ada jodoh, wanita tersebut tidak boleh dipersalahkan kerana sudah takdir menentukan demikian. Masalahnya sekarang, terdapat wanita yang mempunyai peluang untuk berkahwin tetapi menolak dengan alasan-alasan sepertimana yang disebutkan di atas tadi.
Perkembangan tentang wanita yang tidak gemar berkahwin bukan sahaja berlaku di dalam masyarakat bukan Islam tetapi juga berlaku di kalangan masyarakat Islam. Sikap demikian bukan sahaja bertentangan dengan kehendak ajaran Islam yang menggalakkan perkahwinan tetapi juga bertentangan dengan fitrah semulajadi manusia yang hidupnya memerlukan pasangan. Bahkan sunnatullah kejadian manusia, ada lelaki dan ada wanita yang saling memerlukan antara satu sama lain. Ibarat talian elektrik yang memerlukan positif dan negatif untuk melahirkan cahaya.
Di Malaysia, walaupun terdapat di dalam masyarakat Islam sikap memilih hidup membujang tetapi tidak begitu berleluasa sepertimana di barat. Walaupun demikian, pada pandangan Islam, orang yang tidak berkahwin dianggap jelek. Menyerupai para pendita Kristian. Golongan ini juga tidak akan mendapat kesempurnaan dalam agama dan mengalami kerugian di dunia dan di akhirat. Kejelekan tidak berkahwin khususnya bagi kaum wanita, adalah lebih banyak berbanding dengan lelaki. Kerana umumnya bagi kaum wanita, pintu syurga lebih banyak bermula dan berada di sekitar rumahtangga, suami dan anak-anak.
Amat mudah bagi kaum wanita untuk mendapat maqam solehah dan menjadi ahli syurga di akhirat.
Ini berdasarkan sabda Rasulullah: “Sekiranya seorang wanita dapat melakukan empat perkara iaitu sembahyang lima waktu, puasa di bulan Ramadhan, menjaga maruah dan taat kepada suami maka masuklah syurga mana-mana yang ia kehendaki.”
Sekiranya seorang wanita itu tidak berkahwin, ia tidak akan dapat mencapai kesempurnaan pada maqam yang keempat. Walau sehebat mana sekalipun ia bersembahyang, berpuasa dan menjaga maruah, wanita yang tidak berkahwin tidak akan mendapat kelebihan pada mentaati suami. Sedangkan kelebihan mentaati suami mengatasi segala-galanya bagi seorang wanita, sehinggakan redha Allah pun bergantung kepada redha suami.
Selain daripada itu di antara kelebihan wanita yang berkahwin bahawa ia akan diberi pahala seperti pahala jihad fisabilillah (berjuang di jalan Allah) di kala mengandung. Apabila ia menyusukan anak maka setiap titik air susu akan diberi satu kebajikan. Berjaga malam kerana mengurus anak akan diberi pahala seperti membebaskan 70 orang hamba. Wanita yang berpeluh kerana terkena bahang api ketika memasak untuk keluarganya akan dibebaskan daripada neraka. Bagi wanita yang mencuci pakaian suaminya akan diberi 1000 pahala dan diampuni 2000 dosa. Lebih istimewa lagi ialah bagi wanita yang tinggal di rumah kerana mengurus hal-hal berkaitan anak-anak akan dapat tinggal bersama-sama Rasulullah saw di syurga kelak. Bahkan wanita yang rela dijimak oleh suami juga akan mendapat pahala dan lebih hebat lagi bagi wanita yang mati kerana bersalin akan mendapat pahala seperti pahala syahid.
Semua kelebihan-kelebihan ini tidak akan dapat diperolehi bagi wanita yang menolak perkahwinan. Malahan kedudukan mereka di dunia akan selalu berada di dalam fitnah dan di akhirat menjadi golongan yang rugi. Oleh itu wanita dianjurkan berkahwin apabila telah menemui pasangan yang sekufu. Yang dimaksudkan sekufu yang utama ialah dari segi iman, walaupun lelaki tersebut telah berkahwin.
Sabda Rasulullah saw: “Apabila datang kepada kamu lelaki yang beragama dan berakhlak maka kahwinlah dia, kalau tidak akan timbul fitnah dan kebinasaan.
Para sahabat bertanya, “Bagaimana kalau ia telah berkahwin?” Jawab baginda, “Kahwinilah juga ia (diulang sebanyak tiga kali).” Begitulah besarnya pahala bagi wanita yang berkahwin. Tidak perlu bersusah-payah untuk keluar rumah seperti kaum lelaki atau berslogan seperti kebanyakan wanita hari ini. Hanya dengan duduk di rumah sebagai seorang isteri dan ibu sudah memperolehi pahala yang banyak. Kalau suami redha dengan perlakuan seorang isteri itu maka akan terus masuk syurga tanpa melalui kesukaran. Nikmat ini tidak akan dapat diperolehi oleh wanita yang menolak perkahwinan kerana dia telah menolak untuk menjadi calon wanita solehah yang berada di bawah naungan suami. sumber darulnuman.com
sumber: myberita


Saya bukannya menolak perkahwinan.. ada gak cakap ngan mak kalau boleh nak kawen cepat. Tapi bila makin hampir, rasa tak bersedia pulak. Belum sampai jodoh lagi la kot. Atau belum jumpa lagi lelaki yang dah bersedia. Sebab tu saya pun rasa tak sedia lagi. Berdoa je la..
9 orang berkata-kata:

Anonymous said...

tiada benda dalam dunia ini tiada risiko.

saya sebenarnya memahami kerisauan seorang perempuan jika berkahwin tapi jangan melambatkannya.

Hadapailah takdir anda,jika happy ending..baguslah..jika separuh jalan..pasrah sahaja..itu nilai seorang manusia..hidup dalam serba serbi dalam RISIKO..jika tidak berani bermain risiko..Tak layaklah jadi manusia.

sephia sophia said...

thanx for that nasihat...tp kerisauan sy bkn sbb takut risiko. ada benda lain yg sy pikirkan..

Taufik said...

cik sep kalau ada org p meminang skang ni agak sedia tak? kekeke

btw sy pon tak sedia, financially
tapi org cakap nikah tu buka pintu rezeki
sejauh mana kebenarannya?

fifie said...

Berkahwin ibarat perjudian tak tahu sama ada karam atau terus berjuang. Hai cik sephia, salam kenalan :)

sephia sophia said...

nikah buka pintu rezeki, sgt betul..
slh satu sbb, bila dh nikah, kita terlepas dr perbuatan maksiat, atau perbuatan mendekati maksiat, atau mendekati zina
so ape yg kita buat,amalan kita, kerja kita, lbh dpt keredhaan Allah.. sbb tu rezeki murah.

minang skrg? sy ckp kt org tu, thn depan dtg balek haha..beljar pn x abis lg.

sephia sophia said...

salam kenalan fifie ;)

Anonymous said...

salam,

klu pilih org yg betul tiada masalahnya

KLIK pendidikan nasisonal PR menuntut keadilan

puteri jalanan a.k.a annur said...

kadang bukan kita menolak perkahwinan,tapi belum ketemu jodoh yg sesuai..zaman skrang lelaki kurang tanggungjawab,slalu bergantung pada perempuan...tapi jika sudah ketemu yg sesuai,kenapa perkahwinan harus ditolak kan?

sephia sophia said...

annur, setuju sangat! :) susah nk cari lelaki yg betul2 tau tggjwb..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

sephiasophia =) Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review