Saturday, December 1, 2012

berikan aku peluang sekali lagi..

Dicoretkan oleh sephia sophia pada Saturday, December 01, 2012


Semalam masa tengah tunggu ayah kat terminal bas, tetiba saya didatangi seorang budak kecik umur awal belasan tahun..dia memulakan bicara.

Boy:    Assalamualaikum kak.. minta derma kak.
Saya:  Derma untuk ape dik?
Boy:    Ayah saya sakit kak.
Saya:  Sakit ape? Ayah kat mana sekarang?
Boy:    Ayah kat rumah. Sakit kencing manis, sakit dada, sakit blablabla...
Saya:  Adik sorang je ke? adik beradik lain mana?
Boy:    Adik beradik lain sume kat umah.
Saya:  Umur adik berapa? Takde abang? Takde akak?
Boy:    Umur saya 12 tahun.. takde.
Saya:  Adik dah makan?
Boy:    Dah makan tadi kak.

Saya banyak tanya kan? Yang sebenarnya, saya nampak ada sorang lelaki kat belakang budak tu. Muka dia bukan seperti muka seorang budiman. Lelaki tu seolah-olah tengah memerhati kan budak tu. So dari situ dah dapat tangkap yang budak ni salah sorang mangsa sindiket penculikan kanak-kanak, then dipaksa minta sedekah, mungkin. Mula-mula saya taknak bagi, tapi saya teringat selalu keluar kat cerita-cerita tv, bila budak tu tak dapat duit sedekah, diorang kena pukul, kena sepak terajang, tak dibagi makan.

Saya:  Akak tau adik tipu ni.. tapi takpe la, adik ambik je ni.
Boy:    Terima kasih kak..

Budak tu terus blah, tak minta pun kat orang belakang saya. Maybe sebab lelaki yang control dia tu nampak saya  tanya macam-macam, so dia takut kantoi. Saya perhatikan je dari jauh.....sambil terfikir.

Kenapa aku tak ajak je budak tu stay dengan aku? Kenapa aku tak bawak je budak tu ke balai polis terus? Sekurang-kurangnya dapat selamatkan kawan-kawan dia yang lain melalui maklumat dia. Kenapa aku boleh biarkan je budak tu pergi dengan lelaki tu sedangkan aku tau lelaki tu mungkin tak bersikap baik dengan dia? Aku dah di bagi peluang untuk lakukan semua tu, tapi aku lepaskan macam tu je. Bila terpandang muka lelaki yang kat belakang tu, terus aku jadi takut. Takut lelaki tu apa-apa kan aku yang perempuan ni. Mata dia tajam. Renungan dia seolah-olah mengata kan, "Siap ko perempuan, banyak tanya pulak".

Bila budak tu dah pergi, baru saya terpikir yang saya hanya pentingkan diri je. Saya takut diri ini akan di apa-apa kan, sedangkan budak tu mungkin dah lama merana hidup dengan manusia yang tak berperikemanusiaan tu. Saya lupa bahawa Allah ada sebagai pelindung hamba-Nya.

Ya Allah, ampunkan hambu-Mu ini...berikan aku peluang sekali lagi..


7 orang berkata-kata:

Anonymous said...

hi!

you are loved.

take care

xoxo

=)

su suraya said...

weyh, update la blog..:(

sephia sophia said...

dh nak stat bz ni sbb nak siapkan project.. nt aku update huhu.

TiranaAduka said...

salam sephia sophia
Erm ta kalau cam tu..ta hanya sedekah senyuman shj..
Serius kata.

Nurul Farahizzati said...

hmm.. kalau zizie dalam situasi mcm ni pun, maybe zizie buat benda yg sama.. :(

mselim3 said...

insaallah doa kan aje yg terbaik utk kanak2 tu...jika kita tidak mampu mencegah kemungkaran...mula2 cegah dengan tangan,jika tidak mampu kita cegah dengan kata2, jika tidak mampu pula cegah dengan hati, itulah selemah2 nya , yang mampu kita buat.
Pape doakan agar kanak2 tu selamat k...

daripada mselim3

sephia sophia said...

insyaAllah... terima kasih :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

sephiasophia =) Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review