Monday, October 22, 2012

apa perasaan kalau sentiasa nampak benda halus? #part 2

Dicoretkan oleh sephia sophia pada Monday, October 22, 2012

Sambungan dari entry ni…sebenarnya saya ni tak pandai nak bercerita. Kalau awak awak semua baca cerita saya ni, semua straight to the point je, takdenya nak klimaks ke saspen ke apa. Tapi disebabkan ada permintaan untuk sambung cerita misteri ni, siap call lagi tu.. tak pernah pernah call saya, tetiba call semata mata nak suruh sambung cerita ni haha. So saya sambung..

Ada satu hari tu, masa tu kami form 3, kami kena stay kat sekolah untuk beberapa hari. Masa tu tengah cuti sekolah 2 minggu tak silap. Disebabkan exam dah nak dekat, so student form3 and form5 kena stay kejap, balik cuti lambat sikit. Budak budak lain semua dah balik. Lepas habis program dekat dewan dalam pukul 10.30 malam kot, kami nak pergi kelas jap, nak ambil buku untuk program besoknya. Mula-mula takut gak kalau pergi berdua je. Tapi tengok ramai pulak yang nak pergi, budak laki pun ada, so takde la takut sangat. Saya dengan cik A pun pergi la dengan perasaan buat buat berani. Kelas kami tingkat 3, tingkat paling atas. Nak dijadikan cerita, budak laki ni pulak nakal-nakal.. dalam suasana sunyi macam tu, boleh pulak nak buat ‘prang’ kat kami, nak takutkan kami. Bila nak masuk je kelas saya, diorang dah menyorok bawah meja and belakang pintu. Tak sempat bukak lampu, diorang sergah kami. Saya apalagi, menjerit la.. dah la tengah cuak. Cik A Nampak muka terkejut je, tak la terjerit cam saya. Then cik A teman saya ambil buku kat locker. Masa saya tengah cari-cari buku tu, saya perasan cik A cam tengah pandang kat luar kelas, macam terpana, terdiam. Saya pun tanya la, “Nape cik A?”. “Takde pape la..”. Masa tu memang ada budak laki tengah lari-lari depan koridor, so saya agak cik A pandang budak tu la, S nama dia. Pastu kami pun balek bilik.

Besok tu, cik A tanya saya, “Eda, ko tau tak kenapa aku menjerit semalam masa nak masuk kelas kau tu?”. “Tau, sebab budak laki sergah kita kan. Aku pun terkejut gila semalam”. “Tak.. sebenarnya aku dah nampak diorang menyorok sebelum kita masuk kelas lagi.”. “Abis tu, kenapa?”. “Masa masuk kelas tu, masa diorang sergah kita tu, aku nampak ada budak kecik duduk atas meja guru, tengah pandang kita”. “Err….”

Then saya pulak tanya, “Yang kau pandang je kat luar kelas masa aku tengah cari-cari buku tu, kau nampak something jugak ke?”. Tau apa jawapan cik A? “Haah.. ko perasan tak S ada lari-lari depan kelas kau semalam?”. “Haah perasan gak”. “Masa S lari-lari kat koridor tu, ada perempuan ikut belakang dia, rambut panjang, cam main kejar-kejar. Masa dia lalu depan kelas kau, dia pandang aku sambil senyum. Mata dia merah sangat. Nasib baik dia tak tolak S jatuh bawah..”. Err, yang ni memang seriau betul saya dengar… malam tu terus tidur satu katil dua orang.

Ada satu malam tu, kat asrama, masa tu cik A kena hysteria, benda tu masuk dalam badan dia. Masa tu sempat lagi saya borak dengan benda tu. Saya cakap, “Kan kau dah janji taknak kacau budak ni lagi. Kenapa kau kacau lagi?”. “Alah manusia pun selalu lupa pada janji, mungkir janji.”. Eh menjawab pulak… lepas dah baca yasin, warden asrama tolong, cik A pun nampak makin okay. Tapi kitorang still ada kat katil dia lagi, nak pastikan dia betul-betul sedar, bukan benda tu yang control dia. “Cik A, kau dah okay?”. “Ok, aku ok je..korang pegi la tidur, besok kan ada kelas, nanti ngantuk pulak”. “Takpe aku teman kau jap.. nanti dah ngantuk aku balek katil”. “Kau pegi je tidur Eda.. aku memang takde pape dah, benda tu dah pergi”. “Betul ni?”. “Betul..”. “Ok nanti kalau ada pape kau panggil aku tau”. Katil saya sebelah katil cik A je. Tapi, masa saya baru nak lelap je, tetiba cik A bangun dari katil, terus pergi ke arah pintu, dia nak keluar. Tak sempat keluar, tetiba dia pengsan depan betul-betul depan pintu. Kelam kabut kitorang angkat dia. Tunggu lama sket, baru cik A sedar. Rupa-rupanya….

“Sebenarnya yang cakap okay dengan korang tadi, bukan aku, tapi benda tu. Aku sedar, tapi benda tu control aku, aku tak mampu nak cakap sendiri, aku tak kuat nak lawan dia. Masa korang semua dah balek katil nak tidur, benda tu nak bawak aku keluar dari bilik. Tapi nasib baik kat pintu tu ada tulisan Allah dan Nabi Muhammad, ada ayat Kursi. Aku rasa maybe sebab kena cahaya tulisan Allah dan ayat suci tu yang buat aku pengsan, benda tu keluar. Nasib baik tak sempat keluar. Kalau dah keluar, aku tak tahu mana benda tu bawak aku.” Betul la kot, kat setiap pintu ada lampu keluar. So kalau dah malam, lampu bilik tutup, memang nampak cahaya dari lampu keluar. So bila ada sticker depan lampu keluar tu, memang boleh nampak bayang-bayang sticker kat atas lantai. Sticker tulisan Allah dan Nabi Muhammad tu depan lampu keluar tu.

Masa kami form4, ada senior form5, masa tu dia tengah demam. Senior tu sebelah bilik kami. So masa dia demam tu, dia tidur la kat bilik, tak pergi kelas. Then masa waktu kelas dah habis, kami balek bilik. Tetiba senior tu tanya cik A, “Cik A, kenapa tadi akak tegur cik A tak jawab?”.  “Bila kak?”. “Tengah hari tadi.. cik A ada balek hostel kejap kan? Cik A pandang je akak, senyum-senyum. Tapi bila akak tanya, kamu tak jawab pulak”. “Kak, itu bukan saya. Saya takde balek hostel pun hari ni.”. “Haa?”. Akak senior tu cakap, patut la dia tengok cik A lain macam je masa dia nampak tu. Nampak lawa sangat, lagi lawa dari biasa. Dah la cik A tu memang lawa orangnya..

Ok, stop dulu. 

5 orang berkata-kata:

Anonymous said...

bley berkenalan dengan cik A?

NorAzalya said...

cite la lg eda. nak tawuuu lg :)

sephia sophia said...

hehe.. ko pn minat cite2 camni lya? nt tgu aku remind dlu...

new hope said...

seram siot huhu ^^

KLIK menyanggah Nazri, Malaysia bukan negara sekular

sephia sophia said...

baca yg part 1..lg seram kot rasanya. yg menaip ni pun terasa seram sejuk.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

sephiasophia =) Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review